МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЧИП ВИШЕ ОД ИНТЕРНЕТА

Илустрација

Илустрација

Рекорд за количину пренетих података помоћу само једног извора светлости и оптичког чипа поново је премашен. Дански инжењери постигли су невероватну брзину од 1,84 петабита у секунди, скоро два пута више од глобалног интернет саобраћаја. Тешко је илустровати колико износи 1,84 петабита. Кућна интернет брзина обично се креће у десетинама и стотинама мегабита у секунди, ретко у гигабитима. Један петабит је милион гигабита. Нови чип је 20 пута бржи од Esnet6, најновије унапређење Насине научне мреже. Још импресивније јесте што је за постављање новог брзинског рекорда коришћен само један извор светлости и један оптички чип. Инфрацрвени ласер, усмерен ка чипу, служи као фреквенцијски чешаљ који разврстава светлост на стотине различитих фреквенција, односно боја.

Подаци могу да се енкодирају у светлост тако што се модулира амплитуда и поларизација фрекфенција, пре него што се рекомбинују у један сноп и усмере кроз оптичко влакно. Стручњаци Техничког универзитета у Данској и Универзитета за технологију Чалмерс који су извели експеримент енкодирали су 223 канала различите таласне дужине кроз 7,9 километара дугачко оптичко влакно, што садржи 37 одвојених језгара.

Поређења ради, глобални проток интернета процењује се да износи око једног петабита по секунди, што значи да би овај систем без проблема могао да подржи скоро дупло већи проток. Нови рекорд значајно премашује претходни од 1,02 петабита по секунди, постављен у мају ове године. Дизајн претходног оптичког чипа, сличан оном који је сад коришћен, успео је да пребаци 44 терабита по секунди средином 2020. године. Међутим, нови чип има још много рекорда да постави, тврде научници и додају да је уз одређена прилагођавања могуће постићи брзину од 100 петабита по секунди.

(РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар