MEĐU IZMEĐU

ČUDNE NITI MLEČNOG PUTA

125 pregleda
NASA

Naučnici su nakon istraživanja tajnovitih ogromnih niti u centru naše galaksije otkrili još jednu takvu neobičnu stukturu, ovog puta duž galaktičke ravnine i usmerenu prema galaktičkom središtu. Namagnetisani filamenti su, verovatno, ostaci izbačaja iz supermasivne crne rupe Strelac A* koji su pre nekoliko miliona godina bili u interakciji sa okolnim gasom, rekao je astrofizičar Farhad Jusef-Zadeh sa Univerziteta Nortvestern u SAD. Iako je crna rupa Strelac A* sada prilično tiha, niti ukazuju na to da je središte naše galaksije nedavno bilo dosta aktivno (nedavno na svemirskoj vremenskoj skali). Novo otkriće, takođe, pokazuje da srce Mlečnog puta još krije fascinantne tajne, piše Science Alert.

„Iznenadili smo se kad smo pronašli nove strukture koje, kako se čini, pokazuju u smeru crne rupe. Zapravo, bio sam zapanjen kad sam ih video. Morali smo da obavimo mnogo posla da utvrdimo da se ne radi grešci”, rekao je Jusef-Zadeh. Otkrili smo da niti nisu nasumično složene i da su izgleda povezane sa izbačajima naše crne rupe. Nakon što ih detaljno proučimo, mogli bismo saznati više o tome kako se vrti crna rupa i koja je orijentacija njenog akrecionoog diska.”

Još osamdesetih prošlog veka Jusuf-Zadeh je s dvojicom kolega prvi put uočio ovakve filamente. Do sada je u Mlečnom putu otkriveno najmanje 1.000 svemirskih nizi, dugačkih do 150 svetlosnih godina.Poređane su začuđujuće uredno, poput žica na harfi. Naučnici su ustanovili da sadrže elektrone kosmičkih zraka koji se okreću u magnetskim poljima brzinom blizu brzine svetlosti i da su njihovom celom dužinom pojačana magnetska polja. Novu grupu uočili su u podacima koje je prikupio radioteleskop MeerKAT u Južnoafričkoj Republici.

 

„Uvek smo u glavi imali vertikalne niti, navikli smo da su okomite. Nikad nisam razmišljao da bi ih moglo biti duž ravnine”, objašnjavaJusef-Zadeh. Nove strukture više nalikuju crticama nego linijama. Radi se o stotinama kratkih niti dugačkih oko 5 do 10 svetlosnih godina koje leže vodoravno duž galaktičke ravnine, a ne okomito kao ostale.One su, takođe, radijalno raspoređene samo s jedne strane galaktičkog središta, usmerene ka Sgrelcu A*, za razliku od paralelnog rasporeda okomitih koje su svuda oko galaktičkog središta. Istraživanje naslovljeno The Population of the Galactic Center Filaments: Position Angle Distribution Reveals a Degree-scale Collimated Outflow from Sgr A* along the Galactic Planeobjavljeno je u časopisu Astrophysical Journal Letters. 

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar