MEĐU IZMEĐU

ČUDOVIŠTE SA TRI OKA

575 pregleda
Ilustracija

Ovo morsko čudovište je imalo treće oko – čemu je služilo? Iskopana najkompletnija lobanja morskog stvorenja iz doba jure.

Paleontolozi su u litici na obali Dorseta otkrili najkompletniju lobanju morskog čudovišta iz doba jure ikada otkrivenu.Naučnici su u liticama koje pripadaju obali Dorseta iz doba jure, iskopali lobanju velikog morskog čudovišta – pliosaura, morskog reptila koje je terorisao okeane pre otprilike 150 miliona godina.Ova lobanja, dugačka 2 metra, jedna je od najkompletnijih primeraka te vrste ikada otkrivenih, pa je stručnjacima pružila bolji uvid u način života ovog drevnog grabljivca. To je jedan od najboljih fosila na kojima sam ikada radio. Jedinstveno je to što je kompletan”, rekao je za BBC lokalni paleontolog Stiv Ečes.

„Donja čeljust i gornji deo lobanje su spojeni, kao što je bilo i za života pliosaura. Sumnjam da na svetu postoji primerak fosila s ovom količinom detalja. A čak i da postoji, obično nedostaje neki deo. Na ovom fosilu je sačuvana svaka kost”, dodao je.Lobanja je veća od većine ljudi, a na njoj se i dalje nalazi 130 zuba. Prednji su dugi i oštri poput žileta. Sam pliosaur je bio dugačak između 10 i 12 metara. Imao je četiri snažna uda nalik perajima pomoću kojih se mogao kretati velikim brzinama kroz okean.Ova životinja je bila toliko velika da je mogla da ulovi sve na što bi naišla. Bila je poput podvodnog T. rexa”, rekao je paleontolog Andre Pou sa Univerziteta Bristol. Pliosaur je jeo razne gmizavce, čak i druge pliosaure.

Njuška fosila je prošarana malim rupicama u kojima su se možda nalazile žlezde koje su mu pomagale da registruje promene u vodi koje stvara potencijalni plen. Na glavi je vidljiva rupa u kojoj se nalazilo parijetalno, ili treće oko, kakvo danas imaju neki gušteri, žabe i ribe. Radi se o oku koje reaguje na svetlost i koje je verovatno služilo pliosauru pri lovu na druge životinje, posebno kada je izranjao iz dubokih, mutnih voda. Ečes je uveren da se u liticama skriva ostatak morskog čudovišta. Kladim se da je tako. Ovaj deo litice brzo erodira. Neće proći još mnogo pre nego što osvane ostatak pliosaura. To je prilika koja se pruža jednom u životu”, objasnio je.

(Ilustracija Jaime Chirinos/Science photo/Profimedia)

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar