MEĐU IZMEĐU

ČUJTE PIŠTALJKU SMRTI

970 pregleda
Ilustracija

Koristeći savremene tehnologije, naučnici su oživeli zvuk astečke pištaljke, a veruje se da je ovaj drevni narod spravicu koristio u svojim verskim ritualima. Originalni predmet arheolozi su godinama doživljavali kao običnu igračku, ali je zahvaljujući radoznalosti jednog istraživača, 15 godina kasnije otkrivena mračna istina.

Originalna pištaljka u obliku lobanje, koja je otkrivena devedesetih godina na teritoriji Meksika, tadašnjim arheolozima je najpre izgledala kao obična igračka. Ipak, pronalazak je krio mračnu tajnu, koja je otkrivena tek 15 godina kasnije, kada je jedan radnoznali istraživač odlučio da u nju dune.Kako kaže engleska poslovica: Radoznalost je ubila mačku” – zvuk koji je proizvela pištaljka u naučniku je izazvao šok i jezu, a nakon toga je ovaj predmet i dobio svoj nimalo laskavi naziv astečka pištaljka smrti.

Postoji nekoliko za šta se pištaljka mogla koristiti. Prema jednoj, služila je kao psihološko oružje na bojnim poljima, budući da svojim zvukom zaista ledi krv u žilama. Druga ukazuje na to da su je Asteci koristili tokom svojih verskih rituala i čina prinošenja žrtava, a smatrali su da će uz ovakav zvuk, duše žrtava lakše pronaći pravi put u zagrobni život. Potonja je najpopularnija, mada je pištaljka prilikom arheoloških iskopavanja pronađena u rukama obezglavljenog skeleta. 

Na trodimenzionalnom štampaču naučnici su načinili identičnu kopiju, a tom prilikom ustanovljeno je da je unutrašnjost ove relikvije verna kopija forme ljudskog grkljana. Unutar pištaljke nalaze se posebne kuglice od drveta koje dodatno utiču na zvuk koji iz njega izlazi, a utiču na to da on zvuči kao vrisak hiljade leševa.Tim koji stoji iza ovogadapominje da video ne bi treebalo da reprodukuju osetljive osobe sa slabim nervnim sistemom, budući da je uznemirujući i može izazvali mučninu, bol u stomaku, glavobolju, čak dijareju. (Ovde možete čuti taj zvuk https://www.youtube.com/watch?v=5NlzT4zKFew).

(Ilustracija Canva/Sergej Nivens)

(RT Balkan)

O autoru

administrator

Ostavite komentar