МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДА ЛИ ЈЕ РИМАН РЕШЕН?

Мајкл Атија (Википедија)

Један од најистакнутијих британских математичара, Мајкл Атија, тврди да је пронашао доказ за Риманову хипотезу – један од шест математичких проблема за чије је решење предвиђена награда од милион долара, а који је скоро 160 година излуђивао његове колеге.

Сада пензионисани Атија (89), награђивани британско-либански математичар, представио је данас свој рад на скупу у Хајделбергу, за који тврди да је „једноставан доказ” Риманове хипотезе, а да ли је успео да реши један од најпознатијих нерешених проблема у математици — утврдиће комисија, наводи магазин „Њу сајентист”.

Бернард Риман (Википедија)

Уколико решење Риманове хипотезе буде потврђено, то ће бити велика вест, оцењује британски научни часопис, указујући да је, између осталог, та хипотеза блиско повезана са дељењем основних бројева, који се не могу делити ни са једним целим бројем осим са самим собом и бројем један, преноси Танјуг.

„Уколико се докаже да је та хипотеза тачна, математичари ће бити опскрбљени мапом за лоцирање свих таквих основних бројева, што би био значајан помак са далекосежним ефектима на том пољу“, истиче се у тексту.

Награда од милион долара, обећана за решење једног од шест нерешених „Миленијумских проблема” у математици, које је поставио амерички Институт за математику „Клеј”, многе математичаре је годинама стављала на искушење да се упусте у потрагу за доказом Риманове хипотезе, али ниједан од њих до сада није дошао до награде.

Атија, добитник Филдсове медаље и Абелове награде, свестан је ове историје неуспеха у истоветним покушајима. „Нико не верује да уопште постоји доказ за Риманову хипотезу, а камоли да тај доказ може да пружи неко ко има скоро 90 година”, рекао је он, изразивши ипак наду да ће његова презентација убедити његове критичаре у супротно.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар