MEĐU IZMEĐU

DESET ZEMLJI NALIK

586 pregleda
Zemljolike planete (NASA).

NASA je objavila novi katalog planeta koje je otkrio teleskop Kepler, u kojem se od 219 novih planeta-kandidata nalazi i 10 potencijalno zemljolikih planeta

NASA je 19. juna objavila je novi katalog planeta na osnovu opservacija teleskopa Kepler, koji već osam godina posmatra udaljene zvezde. Katalog otkriva 219 potencijalnih egzoplaneta u orbitama oko različitih zvezda u sazvežđu Labuda, a njih 10 se nalazi u tzv. zoni zlatokose, pojasu u kojem je temperatura povoljna za opstanak vode u tečnom stanju.

Kepler je ove planete otkrio tokom prve četiri godine svog rada. Objavljeni katalog je proizvod obrade njegovih podataka: katalog planeta-kandidata otkrivenih uz pomoć posmatranja promena u sjaju udaljenih zvezda koje uzrokuju planete u tranzitu, prolazeći između svoje matične zvezde i milionima kilometara dalekog Keplerovog „oka”.

Ovo je poslednji katalog koji će NASA sačiniti od podataka dobijenih Keplerovim posmatranjima sazvežđa Labud. Ovo sazvežđe Kepler je prestao da posmatra još u maju 2013. godine. Kao i kod dosadašnjih otkrića egzoplaneta, u novom katalogu su najčešće planete one koje su veličinom slične Zemlji ili Neptunu.

Posmatranjem planeta uz pomoć tranzita otkriva se pre svega veličina i položaj planeta, a za dalja ispitivanja koriste se drugi teleskopi i metode. Uključujući novi katalog, Kepler je do sada otkrio 4034 potencijalne planete, od kojih je potvrđeno postojanje za njih 2335.

Kako NASA navodi u svom saopštenju najuobičajenije su zemljolike planete do 75 odsto veće od Zemlje. Istraživači još uvek ne znaju zašto, ali oko polovina ovih planeta uz „dodatak” malih količina vodonika i helijuma postaje drastično veća, i omogućava im da postanu deo populacije koji je po veličini bliži Neptunu. Inače, Neptun ima oko 57 puta veću zapreminu od Zemlje.

Ukoliko se pokažu kao tačne, ovakve pretpostavke mogu drastično unaprediti i ubrzati buduća istraživanja odlika planeta van Sunčevog sistema.

(CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar