МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДЕВЕТИ МАЈ ПО СРПКИЊИ

Зорица Пантић и Стивен Линц (Лична архива)

Српкиња, др Зорица Пантић, добила је у америчком граду Бостону свој дан, 9. мај за нарочите заслуге као ректор Wentworth института у Бостону, а централни део којим руководи назван је њеним именом. Она је прва жена председник у 115 година дугој историји Wentworth института за технологију и прва жена инжењер која је постала председник Универзитета у САД.

По др. Зорици Пантић је пре седам дана и назван део Института за технологију у Бостону. Сенатор Стивен Линц је приликом доделе овог признања у Бостону нагласио: „Зорица је поклон за Wentworth, а благослов за Масачусетс”. Документ о биографији и заслугама наше научнице приликом добијања свог дана, ушао је у Конгресну библиотеку САД. Докторка Зорица Пантић, за Радио Београд објаснила је да Wentworth институт којим руководи има 4.500 студентата, годишњи буџет од 132 милиона долара и Фондацију од 114 милиона долара.

„Најважније је да човек ради оно сто воли,
поносна сам на своју земљу Србију, имала сам
одлично образовање у својој земљи и зато сам
тако могла да будем успешна у Америци”.

„У овај Институт увела сам 10 нових инжењерских програма и три последипломска програма из области грађевине, архитектуре и одржавања објеката. Институт је развио националну и интернационалну репутацију, као један од најбољих у области кооперативних програма са индустријом и рангиран је међу најбољим колеџима у северном делу САД и међу најбољим инжињерским програмима у Америци”, истакла је др Зорица Панић.

За студенте професорка Пантић има поруку: „Најважније је да човек ради оно сто воли, поносна сам на своју земљу Србију, имала сам одлично образовање у својој земљи и зато сам тако могла да будем успешна у Америци”.

Пре доласка на Wentworth институт, др Зорица Пантић била је декан инжењерсвта (грађевина, машинство и електроника ) на Тексас универзитету у Сан Антонију. Она је била и професор и директор на Сан Франциско државном универзитету.

Др Зорица Пантић је дипломирала на Електорнском факултету у Нишу 1975. године, као најбољи студент у генерацији. Докторирала је 1982. године на Електронском факултету у Нишу. Као Фулбрајтов стипендиста одлази у САД 1984. године, публиковала је преко 90 радова из области електромагнетике. Професорка Пантић основала је Фондацију у Америци која помаже студентима из Србије.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар