MEĐU IZMEĐU

DEVETI MAJ PO SRPKINJI

337 pregleda

Srpkinja, dr Zorica Pantić, dobila je u američkom gradu Bostonu svoj dan, 9. maj za naročite zasluge kao rektor Wentworth instituta u Bostonu, a centralni deo kojim rukovodi nazvan je njenim imenom.Ona je prva žena predsednik u 115 godina dugoj istoriji Wentworth instituta za tehnologiju i prva žena inženjer koja je postala predsednik Univerziteta u SAD.

Po dr. Zorici Pantić je pre sedam dana i nazvan deo Instituta za tehnologiju u Bostonu. Senator Stiven Linc je prilikom dodele ovog priznanja u Bostonu naglasio: „Zorica je poklon za Wentworth, a blagoslov za Masačusets”. Dokument o biografiji i zaslugama naše naučnice prilikom dobijanja svog dana, ušao je u Kongresnu biblioteku SAD. Doktorka Zorica Pantić, za Radio Beograd objasnila je da Wentworth institut kojim rukovodi ima 4.500 studentata, godišnji budžet od 132 miliona dolara i Fondaciju od 114 miliona dolara.

„Najvažnije je da čovek radi ono sto voli,
ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam
odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam
tako mogla da budem uspešna u Americi”.

„U ovaj Institut uvela sam 10 novih inženjerskih programa i tri poslediplomska programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekata. Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inžinjerskim programima u Americi”, istakla je dr Zorica Panić.

Za studente profesorka Pantić ima poruku: „Najvažnije je da čovek radi ono sto voli, ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam tako mogla da budem uspešna u Americi”.

Pre dolaska na Wentworth institut, dr Zorica Pantić bila je dekan inženjersvta (građevina, mašinstvo i elektronika ) na Teksas univerzitetu u San Antoniju. Ona je bila i profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu.

Dr Zorica Pantić je diplomirala na Elektornskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji student u generaciji. Doktorirala je 1982. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu. Kao Fulbrajtov stipendista odlazi u SAD 1984. godine, publikovala je preko 90 radova iz oblasti elektromagnetike. Profesorka Pantić osnovala je Fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar