ЕКОСОФИЈА

ДИМ САГОРИ МИЛИОНЕ ЖИВОТА

Весник смрти (Википедија)

Глобална епидемија дувана усмрти преко седам милиона људи сваке године, а од тога 890. 000 непушача умре услед пасивног пушења, подаци су Светске здравствене организације којима упозорава на штетност дуванског дима данас када се обележава Светски дан без дувана.

Kампањом „Дуван слама срце” Светска здравствена организација данас обележава Међународни дан без дувана. Тема овогодишњег дана без дуванског дима је „Дуван и болести срца и крвних судова”, која треба да укаже на негативан утицај цигарета на кардиоваскуларно здравље.
Здравствени радници истичу да мисија кампање „Дуван слама срце”,сем да упозори јесте и да подстакне државне органе да покрену акције и мере за смањење ризика од настанка срчаних болести насталих због употребе дувана.

У свету има више од једне милијарде
пушача,од тога скоро 80 одсто живи у
земљама саниским и средњим приходима.

Упркос томе што је познат утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смањи последично умирање и оболевање, знање грађана о дувану као узрочнику кардиоваскулатних болести је недовољно.Од кардиоваскуларних болести умире више људи него од било које друге болести у свету, а 12 одсто смртних случајева изазваних болестима срца је последица употребе дувана и изложености дуванском диму. Међутим, удео којим се мери утицај дувана на смртни исход од кардиоваскуларних болести зависи и од многих других доприносећих фактора, те доста варира и у зависности од степена развоја посматране земље.

Доказано је да чак и они пушачи који
конзумирају мање од пет цигарета
дневноимају значајно већи ризик да
оболе одкоронарне болести срца.

У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80 одсто живи у земљама са ниским и средњим приходима. Истовремено, од преко 17 милиона особа, колико их сваке године у свету умре од кардиоваскуларних болести, највећи део њих управо је из ових неразвијених подручја. Доказано је да чак и они пушачи који конзумирају мање од пет цигарета дневно имају значајно већи ризик да оболе од коронарне болести срца. Чак и невољно удисање дуванског дима из окружења,  познато као пасивно пушење, код одраслих доприноси настанку широког спектра озбиљних обољења. Међу њима су најчешћа обољења дисајног тракта, укључујући и рак плућа, али и кардиоваскуларне болести.


И пасивно пушење убија (Википедија)

Мере које ће ускоро покренути Светска здравствена организација, под називом MPOWER, обухватиће мониторинг учесталости употребе дувана и политике превенције, заштиту људи од изложености дуванском диму, као и пружање помоћи при одвикавању и упозоравање на опасност од дувана.

Поред тих примарних задужености, мерама ће се пратити правилна примена постојећих забрана рекламирања дуванске индустрије, а Организација ће се још више залагати за повећање пореза на дуванске производе.Ове мере требало би да дају јасан оквир у креирању јавноздравствених политика у даљем деловању свих чланица потписница Оквирне конвенције о контроли дувана. Подсетимо, Србија је ову конвенцију потписала давне 2005. године.

Из Светске здравствене организације подсећају да и примена одговарајућег закона, пре свега забраном и одговарајућом контролом пушења на радним местима и у целокупном јавном простору, доприносе унапређењу здравственог профила заједнице у целини, а посебно када су у питању кардиоваскуларне болести.

(Јована Томић, Данас)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар