МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ДУЖИ ЖИВОТ С „ВИЈАГРОМ”?

Најновија студија показала је да мушкарци који је користе имају смањен ризик од преране смрти.

 

Према резултатима недавно објављеног знанственог истраживања, мушкарци који узимају вијагру” због еректилне дисфункције могли би имати мањи ризик од преране смрти. Споменуто истраживање осврнуло се на 14-годишњу медицинску документацију више од 23.000 америчких мушкараца који су је, према лекарском рецепту, узимали.

Истраживање је финанцирала фармацеутска компанија Sanofi. Анализом су споређени подаци здравља са онима у евиденцији 48.000 мушкараца у САД, који нису примили никакав упоредиви рецепт. Будући да Sanofi продаје властиту верзију пилуле, резултати истраживања се могу узети са зрном соли и не може се искључити сукоб интереса. Ипак, то не значи да их треба аутоматски одбацити.

Учесници студије, објављене у научном часопису Journal of Sexual Medicine, који су узимали вијагру” (инхибитор фосфодиестеразе типа 5 или PDE-5i), према резултатима имају 39 посто мању вероватноћу да ће умрети од кардиоваскуларних болести, за разлику од мушкараца који нису узимали тај лек. Резултати су исто тако показали 25 посто мању вероватноћу да ће мушкарци који су је узимали умрети од било којег узрока смрти и 13 посто мању да ће доживети срчани или мождани удар. Мушкарци који су, пак, узимали већу кумулативну дозу PDE-5i, били су боље заштићени од срчаних болести од мушкараца који су узимали нижу дозу.

У истраживању су проверени старост, лекови, историја болести и пушачки статус учесника, но с друге стране, студија није могла показати узрочност. Мушкарци који одлуче узимати лекове попут овог могли би једноставно бити здравији у почетку. Или је њихова способност да се укључе у сексуалну активност након лечења могла узроковати добробити за здравље срца виђене у студији, за разлику од непосредног утицаја лека, рекли су истраживачи. Упркос томе, студија указује на потенцијални позитиван учинак PDE-5i на здравље срца у опшој мушкој популацији.

PDE-5i ниje само безбедaн, већ моže имати важна кардиопротективна својства. Ови налази упућују на хитну потребу за контролисаним испитивањем са одговарајућом снагом, поручују аутори истраживања. С тиме се слажу и независни стручњаци. Иако је могуће да вијагра” има неке кардиоваскуларне предности, то би захтевало даље истраживање, а ова студија то не доказује. Напротив, вероватније је да су пацијенти којима су је лекари дали имали мању вероватноћу да ће имати срчану болест, јер ако пацијенти имају тешку срчану болест, често им се уопште овај лек не даје, рекао је за ScienceAlert Дипак Бат, директор Мaунт Синаj херта у Њујорку.

Фармацеутске компаније често финансирају студије на дохват руке”, као што је Sanofi у овом случају, каже пак Најал Вит, фармацеутски хемичар са Универзитета Сиднеј у Аустралији: „Уверен сам да су резултати стварни. Већ неко време знамо за кардиоваскуларне добробити ових врста лекова. Чињеница да има користи за ваше срцае уопше не изненађује”

.

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар