MEĐU IZMEĐU

DUŽI ŽIVOT S „VIJAGROM”?

368 pregleda

Najnovija studija pokazala je da muškarci koji je koriste imaju smanjen rizik od prerane smrti.

 

Prema rezultatima nedavno objavljenog znanstvenog istraživanja, muškarci koji uzimaju vijagru” zbog erektilne disfunkcije mogli bi imati manji rizik od prerane smrti.Spomenuto istraživanje osvrnulo se na 14-godišnju medicinsku dokumentaciju više od 23.000 američkih muškaraca koji su je, prema lekarskom receptu, uzimali.

Istraživanje je financirala farmaceutska kompanija Sanofi. Analizom su spoređeni podaci zdravlja sa onima u evidenciji 48.000 muškaraca u SAD, koji nisu primili nikakav uporedivi recept.Budući da Sanofiprodaje vlastitu verziju pilule, rezultati istraživanja se mogu uzeti sa zrnom soli i ne može se isključiti sukob interesa. Ipak, to ne znači da ih treba automatski odbaciti.

Učesnici studije, objavljene u naučnom časopisu Journal of Sexual Medicine, koji su uzimali vijagru” (inhibitor fosfodiesteraze tipa 5 ili PDE-5i), prema rezultatima imaju 39 posto manju verovatnoću da će umreti od kardiovaskularnih bolesti, za razliku od muškaraca koji nisu uzimali taj lek. Rezultati su isto tako pokazali 25 posto manju verovatnoću da će muškarci koji su je uzimali umreti od bilo kojeg uzroka smrti i 13 posto manju da će doživeti srčani ili moždani udar.Muškarci koji su, pak, uzimali veću kumulativnu dozu PDE-5i, bili su bolje zaštićeni od srčanih bolesti od muškaraca koji su uzimali nižu dozu.

U istraživanju su provereni starost, lekovi, istorija bolesti i pušački status učesnika, no s druge strane, studija nije mogla pokazati uzročnost.Muškarci koji odluče uzimati lekove poput ovog mogli bi jednostavno biti zdraviji u početku. Ili je njihova sposobnost da se uključe u seksualnu aktivnost nakon lečenja mogla uzrokovati dobrobiti za zdravlje srca viđene u studiji, za razliku od neposrednog uticaja leka, rekli su istraživači.Uprkos tome, studija ukazuje na potencijalni pozitivan učinak PDE-5i na zdravlje srca u opšoj muškoj populaciji.

PDE-5i nije samo bezbedan, već može imati važna kardioprotektivna svojstva. Ovi nalazi upućuju na hitnu potrebu za kontrolisanim ispitivanjem sa odgovarajućom snagom, poručuju autori istraživanja. S time se slažu i nezavisni stručnjaci.Iako je moguće da vijagra” ima neke kardiovaskularne prednosti, to bi zahtevalo dalje istraživanje, a ova studija to ne dokazuje. Naprotiv, verovatnije je da su pacijenti kojima su je lekari dali imali manju verovatnoću da će imati srčanu bolest, jer ako pacijenti imaju tešku srčanu bolest, često im se uopšte ovaj lek ne daje, rekao je za ScienceAlert Dipak Bat, direktor Maunt Sinaj herta u Njujorku.

Farmaceutske kompanije često finansiraju studije na dohvat ruke”, kao što je Sanofiu ovom slučaju, kaže pak Najal Vit, farmaceutski hemičar sa Univerziteta Sidnej u Australiji: „Uveren sam da su rezultati stvarni. Već neko vreme znamo za kardiovaskularne dobrobiti ovih vrsta lekova. Činjenica da ima koristi za vaše srcae uopše ne iznenađuje”

.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar