МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГАЗИРАНО ПРЕЈЕДАЊЕ

Visited 143 times, 1 visit(s) today

То значи да због конзумирања слатких напитака попут газираног пића много теже утврђујете да ли сте сити.

Вероватно сте небројено пута чули све о штетности уживања у газираним пићима. Напокон, постоји поприлично разлога због којих би требало да смањите њихово конзумирање. Најфасцинантније је, а опет прилично шокантно, то што се још увек откривају нови докази колико су овакви напици штетни за ваше здравље. Ново истраживање је открило да постоји стваран разлог зашто они који пију газирана пића често на крају поједу више, додатно повезујући теорију да газирана пића потенцијално могу да буду повезана са гојазношћу и то због једног кључног састојка – шећера.

Према недавним резултатима објављенима у магазину The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, пића која су препуна сахарозе у поређењуи са глукозом могу ометати хормоне који регулишу апетит. То значи да због конзумирања слатких напитака попут газираног пића много теже утврђујете да ли сте сити. Дакле, заузврат једете више, а преједање може довести до повећања килограма, преноси Eat This, Not That.

Истраживачи су проучавали 69 младих одраслих особа узраста између 18 и 35 година. Учесници студије су конзумирали пића која садрже или сахарозу или глукозу. За референцу, сахароза је заправо комбинација глукозе и фруктозе и долази из шећерне трске или шећерне репе. Глукоза се, с друге стране, природно налази у меду, грожђу, смоквама и шљивама. Учесницима су узети узорци крви 10, 35 и 120 минута након што су попили заслађена пића. Истраживачи су открили да су учесници, када су пили напитке са сахарозом, производили мање количине хормона који сузбијају глад, у поређењу са оним када су конзумирали пића која садрже исту количину глукозе.

Студија је такође узела у обзир да су појединачне карактеристике, укључујући телесну тежину и пол, утицале на реакције хормона на две различите врсте шећера.Већина сахарозе коју људи конзумирају долази из хране и пића заслађених шећером, док се глукоза природно налази у већини хране која садржи угљене хидрате, укључујући воће и хлеб од целовитих житарица”, рекла је ауторка студије Kетлин Пејџ, професорка медицине специјализована за дијабетес и дечју гојазност на Медицинском факултету Kек у САД.Наше истраживање открило да су младе одрасле особе, када су конзумирале пића која садрже сахарозу, производиле ниже нивое хормона који регулишу апетит него када су конзумирале пића која садрже глукозу – главну врсту шећера која циркулише у крвотоку”, додала је Пејџ.

(Извор Н1)

Visited 143 times, 1 visit(s) today

О аутору

administrator

Оставите коментар