МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ГЕНИЈАЛНОСТ У ПОРЕМЕЋАЈУ

Да Винчи (Музеј науке Бостон)

Славни Леонардо дс Винчи је, можда, патиоод хиперактивности и поремећаја пажње (ADHD)

Родитељи су често забринути да њихова немирна деца, која имају проблема с концентрацијом и наглим реакцијама, пате од поремећаја пажње и хиперактивности. За утеху, 500 година након смрти чувеног Леонарда да Винчија, архитекте, проналазача, инжењера, вајара и сликара, научници тврде да је би он имао карактеристике људи који пате од овог поремећаја.

Поремећај карактерише неспособност да
се задаци приведу крају, немир, потреба
за покретом, расејана пажња, одуговлачење…

Чувени Леонардо да Винчи можда је имао АДХД (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), односно хиперактивност и поремећај пажње. Бар тако тврде лондонски стручњаци. „Очигледно је тешко направити било какву психијатријску дијагнозу јер немамо биолошке маркере, али сам сасвим сигуран да је АДХД, међу свим сугестијама које су направљене у прошлости, најверодостојније објашњење Леонардовог расутог генија и неприкладног понашања”, каже професор Марко Катани са Краљевског колеџа у Лондону.

Марко Катани (Краљевски колеџ)

Поремећај карактерише неспособност да се задаци приведу крају, немир, потреба за покретом, расејана пажња, одуговлачење… „Модерна дијагноза АДХД-а нема никакве везе са коефицијентом интелигенције. Заправо, моја намера била је да користим Леонарда као некога ко је имао велики таленат, велику креативност, а ипак се борио да оствари и заврши задатке”, објашњава Катани.

АДХД може да буде и фактор изузетне креативности. „Ако је Леонардо да Винчи имао АДХД, онда свако може имати овај поремећај и право да постигне свој потенцијал”, закључује Катани. Психолози кажу да се овај поремећај у понашању, обично уочава код деце. Али се све више дијагностикује и код одраслих, укључујући и људе који воде успешне животе. Да Винчи је, на пример, стално био у покрету, мало спавао, радио ноћу, био је и леворук, веровантно дискесличан, што су честе одлике људи са АДХД.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар