МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХАБЛОВ НАСЛЕДНИК

Телескоп веб (ESA)

Телескоп веб (ESA)

Ускоро стиже Хаблов наследник (носи име чувеног астронома Едвина Хабла): после две деценије и утрошених 8,7 милијарди долара завршен је свемирски телескоп Џејмс Веб (назван по администратору НАСА). Израда је предложена још 1996. године.

Сада предстоје строга испитивања пре него што му се постави заштитиник против сунчевих зрака и да буде избачен у октобру следеће године да кружи око Земље на милион и по километара далеко.

Нови свемирски телескоп у стању је да завири даље од претече, малтене у сам настанак космоса, у доба пре 13 милијарди година, захваљујући примарном огледалу пречника 6,5 метара којим може да сакупи седам пута више светла од претече и да инфрацрвеним очима види кроз космичку прашину.

Осим што ће уснимити
најдубља и најстарија подручја
бескраја, довољно је снажан
да примети бумбару на Месецу.

Сваки део шестоугаоног огледала тежи 40 килограма, а широк је 1,3 метра, што га чини око три пута већим од Хабловог и најмоћнијим свемирским телескопом до сада. Склапање је трајало месецима, јер су састојци невероватно осетљиви. Премазано златом, усмераваће слабашно светло пристигло из удаљеног космоса у секундсрно огледало, а затим на одговарајуће инструменте.

Пет слојева у виду мембрана
штитиће га од сунца, а ниједа
није дебљи од власи људске косе.

Осим што ће уснимити најдубља и најстарија подручја бескраја, довољно је снажан да разоткрива настањиве егзопланете: може да примети бумбару на Месецу.

Како би опажао инфрацрвено светло, Вебов телескоп биће охлађен на 220 Целзијусових степени испод нуле, што је 50 изнад апсолутно најниже температуре у космосу. Пет слојева у виду мембрана штитиће га од сунца, а ниједан није дебљи од власи људске косе.

За почетак цела скаламерија излагаће се снажном трешењу и буци од 150 децибела да би се опонашало лансирање помоћу огромне ракете „Аријана 5” из француске Гијане. Затим ће бити подвргнут хлађењу да би се установило може издржати екстремне температуре. На крају ће проћи кроз оптичке провере да би се предупредило невоље које је имао Хаблов телескоп (вид му је поправљан у космосу).

Само слање потрајаће месец дана, толико је потребно да стигне до тзв. друге Лагранжове тачке (има их укупно пет, у којима је резултанта свих механичких сила једнака нули, а то значи да масивно тело увек лебди изнад истог положаја на Земљи).

Вебов телескоп често називају наследником Хабловог, иако се они прилично разликују. Хаблов се налази у нижој путањи и посматра космос у видљивим светлосним таласима. Вебов ће бити удаљен 1,5 милиона километара, даље и од путање по којој Месец обиграва око Земље, и осматра у инфрацрвеном спектру.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар