MEĐU IZMEĐU

HABLOV NASLEDNIK

538 pregleda
Teleskop veb (ESA)

Uskoro stiže Hablov naslednik (nosi ime čuvenog astronoma Edvina Habla): posle dve decenije i utrošenih 8,7 milijardi dolara završen je svemirski teleskop Džejms Veb (nazvan po administratoru NASA). Izrada je predložena još 1996. godine.

Sada predstoje stroga ispitivanja pre nego što mu se postavi zaštitinik protiv sunčevih zraka i da bude izbačen u oktobru sledeće godine da kruži oko Zemlje na milion i po kilometara daleko.

Novi svemirski teleskop u stanju je da zaviri dalje od preteče, maltene u sam nastanak kosmosa, u doba pre 13 milijardi godina, zahvaljujući primarnom ogledalu prečnika 6,5 metara kojim može da sakupi sedam puta više svetla od preteče i da infracrvenim očima vidi kroz kosmičku prašinu.

Osim što će usnimiti
najdublja i najstarija područja
beskraja, dovoljno je snažan
da primeti bumbaru na Mesecu.

Svaki deo šestougaonog ogledala teži 40 kilograma, a širok je 1,3 metra, što ga čini oko tri puta većim od Hablovog i najmoćnijim svemirskim teleskopom do sada. Sklapanje je trajalo mesecima, jer su sastojci neverovatno osetljivi. Premazano zlatom, usmeravaće slabašno svetlo pristiglo iz udaljenog kosmosa u sekundsrno ogledalo, a zatim na odgovarajuće instrumente.

Pet slojeva u vidu membrana
štitiće ga od sunca, a nijeda
nije deblji od vlasi ljudske kose.

Osim što će usnimiti najdublja i najstarija područja beskraja, dovoljno je snažan da razotkriva nastanjive egzoplanete: može da primeti bumbaru na Mesecu.

Kako bi opažao infracrveno svetlo, Vebov teleskop biće ohlađen na 220 Celzijusovih stepeni ispod nule, što je 50 iznad apsolutno najniže temperature u kosmosu. Pet slojeva u vidu membrana štitiće ga od sunca, a nijedan nije deblji od vlasi ljudske kose.

Za početak cela skalamerija izlagaće se snažnom trešenju i buci od 150 decibela da bi se oponašalo lansiranje pomoću ogromne rakete „Arijana 5” iz francuske Gijane. Zatim će biti podvrgnut hlađenju da bi se ustanovilo može izdržati ekstremne temperature. Na kraju će proći kroz optičke provere da bi se predupredilo nevolje koje je imao Hablov teleskop (vid mu je popravljan u kosmosu).

Samo slanje potrajaće mesec dana, toliko je potrebno da stigne do tzv. druge Lagranžove tačke (ima ih ukupno pet, u kojima je rezultanta svih mehaničkih sila jednaka nuli, a to znači da masivno telo uvek lebdi iznad istog položaja na Zemlji).

Vebov teleskop često nazivaju naslednikom Hablovog, iako se oni prilično razlikuju. Hablov se nalazi u nižoj putanji i posmatra kosmos u vidljivim svetlosnim talasima. Vebov će biti udaljen 1,5 miliona kilometara, dalje i od putanje po kojoj Mesec obigrava oko Zemlje, i osmatra u infracrvenom spektru.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar