МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ХОБОТНИЦА ИМПЕРАТОР

Илустрација

Морски биолози у Тихом океану открили нову врсту Дамбо хоботнице која живи 7.000 метара испод површине мора.

Трагајући за до сада неоткривеним животињама у најмрачнијим дубинама океана, истраживачи очекују да ће пронаћи грозне, ванземаљске врсте, али на њихово изненађење, недавно су наишли на једно симпатично створење – Дамбо хоботницу. Користећи готово у потпуности неинвазивне технике скенирања, уместо досадашњих крајње инвазивних, понекад и фаталних лабораторијских тестова и сецирања, истраживачи са Универзитета у Бону успешно су идентификовали до сада невиђеног Grimpoteuthis imperator – Дамбо хоботницу. Grimpoteuthis imperator, нова подврста већ ионако ретке врсте хоботница, откривена је у северном делу подводног планинског гребена на северозападу Тихог океана.


Део Тихог океана

Живе на дубинама од 7.000 метара, а истраживачи су предложили заједничко име за ово створење: Император Дамбо (Emperor Dumbo) на енглеском, Дамбо империјал (Dumbo Impérial) на француском и Кајзердамбо (Kaiserdumbo) на немачком. Уместо да сецирају Дамба, морски биолози су користили магнетну резонанцу високог поља и микро-рачунарску томографију како би утврдили његово порекло, пре него што су узели мали узорак ткива за анализу гена и потврдили да ли је у питању нова врста.

Мерењем и упоређивањем дигиталних фотографија са другим врстама хоботница Дамбо – које су добиле име због две пераје на глави које подсећају на велике слонове уши као што има симпатични Дизнијев лик, слонче Дамбо – установљено је да је у питању нова врста. Истраживачи су такође били изненађени открићем кардиоваскуларног система код ове врсте хоботнице из морских дубина, који до сада није био познат.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар