КОСМИЧКО ТКАЊЕ

ХОКИНГ: БОГ НЕ ПОСТОЈИ

Пад у „црну рупу” (Википедија)

Мало пре смрти почео је да саставља одговоре на 10 основних питања, која су му људи често постављали. Они могу да се нађу у његовој последњој књизи „Kратки одговори на велика питања”.

Познати физичар Стивен Хокинг пре смрти снимио је поруку за свет која је пуштена на представљању његове књиге „Kратки одговори на велика питања”. У њој је дао и одговоре на 10 најчешћих питања која су њему постављана.

У поруци је говорио и о америчком председнику Доналду Трампу, те истакао да су његов избор, као и Брегзит „делови глобалног револта против стручњака, што укључује и научнике”. „Нема Бога, ни живота после. А сигурно не постоји ни рај”, поручио је Хокинг.

„Покушајте да схватите шта видите и
питате се о томе шта чини универзум.
Важно је да не одустајете, ослободите
своју машту. Обликујте будућност”.

Хокинг је у поруци навео да су образовање и наука „у већој опасности него икад пре” и да се не поштују стручњаци, преноси „Индепендент”. Признајући да наука тек треба да реши бројне велике проблем света и да су пред научницима велики изазови, који укључују климатске промене, пренасељеност, изумирање врста, уништавање шума и нечишћење океана, Хокинг је позвао младе да „гледају у звезде, а не у своје ноге”.

Стиден Хокинг (Википедија)

„Покушајте да схватите шта видите и питате се о томе шта чини универзум. Важно је да не одустајете, ослободите своју машту. Обликујте будућност”, рекао је Хокинг. Мало пре смрти, Хокинг је почео да саставља одговоре на 10 основних питања, која су му људи често постављали. Они могу да се нађу у његовој последњој књизи „Kратки одговори на велика питања”.

Да ли постоји Бог?

Не. Нико не управља нашим свемиром.

Kако је све почело?

Великим праском.

Шта је у „црној рупи”?

Падање у „црну рупу” дефинитивно је лоша вест. Ако би то била звездана „црна рупа”, постали бисте шпагете пре него што бисте дошли до хоризонта.

Можемо ли да предвидимо будућност?

И не и да. Заправо, закони нам омогућују да предвидимо будућност, али у пракси је то превише тешко.

Да ли је путовање кроз време могуће?

Према нашем садашњем сазнању путовање у прошлост не може да се искључи.

Хоћемо ли преживети на Земљи?

Садашњи светски поредак има будућност, али ће бити доста другачији.

Постоји ли интелигентни живот у свемиру?

Постоје облици интелигентног живота горе. Морамо бити опрезни у одговору док се још не развијемо.

Да ли треба да колонизујемо свемир?

Очекујем да ћемо у идућих стотину година моћи да путујемо било где у Сунчевом систему.

Хоће ли нас надмудрити вештачка интелигенција?

Вештачка интелигенција ће бити јако добра у постизању циљева, али ако ти циљеви нису усклађени с нашима, имамо проблем.

Kако да обликујемо будућност?

Запамтите да гледате горе у звезде, а не доле у своја стопала.

(Извор Б92)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

2 коментара

  • „Нема Бога, ни живота после. А сигурно не постоји ни рај”, поручио је Хокинг.
    O biću Božijem,
    Razumna intuicija, u sebi sadrži diskurzivnu – koja počiva na razumu, pojmovnom, logičkom smislu – rasčlanjenost / diferencijaciju / koja ide u beskonačnost i u isto vreme intuiciju koja integriše i vodi jedinstvu.
    U umu ovozemaljskog čoveka obe ove istine stvarna i zamišljena (konkretna i apstraktna) u velikoj meri odvojene jedna od druge svaka je strana nesavršena i nesveobuhvatna i dosta udaljena od punoće.
    Religiozni čovek stavlja u centar svog shvatanja sveta – Boga. Duboka vera ne traži intelektualne sudove i lukave dokaze o postojanju bića Božijeg. To ne znači da čovek koji veruje biva zadovoljan slepom verom – onim subjektinim uverenjem koje se oslanja na reči – “Ima Boga”. Naprotiv, diboka vera u Boga je najviši oblik znanja o Bogu – što je intimno, živo iskustvo koje čoveku govori i potvrđuje da Bog postoji.

  • Stiven Hoking reče “Ne, Bog ne postoji, univerzumom niko ne upravlja.” Naravno, niko ne upravlja iz prostog razloga što i nema potrebe. Univerzumom upravljaju fizički zakoni koji se ne mogu menjati, ali se postavlja pitanje: – Ko je ili šta je te zakone ustanovilo, tako da se nikako ne mogu menjati? Navodno, sve je nastalo iz jednog velikog praska, iz singulariteta – jedne tačke, spontano! I sve te složene zakonitosti, zatim materija i njena elementarna građa, odjednom i slučajno. Pri tome se ne pitamo otkuda taj singularitet u nultom vremenu i šta je bilo sa njim prethodno. Jednostavno, ja se ne slažem sa ovom teorijom, dugo se bavim ovom temom i stvorio sam svoju teoriju koja zvuči razumno. Po njoj, Univerzum je večan i kada posmatramo prošlost, a i budućnost, takođe. On je proizvod ili sastavni deo velikog uma, svesti kao energije razuma. Dakle da zaključim, Bog postoji, kako god da ga predstavljamo, kao sveznajući razum ili drugačije. Ako vas zanima ova moja teorija, mogu vam poslati skraćeni rukopis, pa procenite.

Оставите коментар