МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИМУНИТЕТ, ИПАК, ОСТАЈЕ

Спутњик/Антон Денисов

Смањење нивоа антитела након прележане инфекције вирусом корона не значи да имунитет на тај вирус нестаје, јер се у организму формирају ћелије које пружају имунолошку заштиту при поновном сусрету с вирусом, изјавио је директор Научноистраживачког института за епидемиологију и микробиологију „Пастера, академик Руске академије наука Арег Тотољан.

„Код особа које су прележале ковид-19 формирају се антитела и она остају на високом нивоу током читавог периода праћења који постоји код нас. Код дела пацијената који су имали корону примећује се пад нивоа антитела и она постају недоступна за дијагностичке тест-системе, који су нам тренутно на располагању. Смањење нивоа антитела не значи нестанак имунитета, јер се формирају ,ћелије меморије’ и ћелије које производе антитела, а оне би требало да обезбеде имунолошку заштиту при поновном сусрету с вирусом”, рекао је он новинарима.

Руски академик је објаснио да је одсуство случајева поновне инфекције пацијената који су већ били на болничком лечењу због короне у складу с тим. Додао је да се антитела такође производе при асимптоматској инфекцији, али да нису стабилна. „С тим у вези, крајње важно питање је проучавање ћелијског имунитета код тих особа и тражење одговора на питање да ли се код њих формира ћелијски имунитет или не. Специјалисти за сада траже одговор на ово питање. Изузетно је важно да све особе, без обзира на то да ли су имале корону или не, поштују читав комплекс мера за неспецифичну превенцију коронавирусне инфекције, односно ношење маски, физичка дистанца, прање руку и друго, закључио је.

Раније је Тотољан за телевизију „Русију 1 изјавио да око 15-20 одсто пацијената, који су прележали вирус корона, губе антитела на њега у року од неколико месеци након излечења.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар