MEĐU IZMEĐU

IZUMIRANJE PINGVINA

232 pregleda
Shutterstock

Afrički pingvini su na putu da izumru do 2035. godine ako se ne preduzmu mere da se osigura njihov opstanak, poručili su aktivisti.Kako se navodi, populacija je dramatično opala u poslednjih 100 godina, preneo je lust Guardian. Smatra se da je početkom 20. veka verovatno bilo nekoliko miliona gnezdećih parova, dok ih je danas ostalo manje od 11.000, a broj i dalje naglo opada.

Afrički pingvini se nalazi na crvenoj listi” ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode. Naučnici kažu da, prema trenutnim trendovima, do 2035. godine neće biti dovoljno parova za razmnožavanje da bi vrsta opstala u divljini. Prekomerni ribolov i promene u životnoj sredini u Indijskom okeanu doveli su do smanjenja riba, kao što su sardine i inćuni, kojima se pingvini uglavnom hrane.

Pored toga, prete im bolesti, oluje, poplave i zagađenje. Afrički pingvini poznati su po svom neobičnom izgledu i karakterističnom glasu. Uglavnom naseljavaju ostrva uz obale Namibije i Južne Afrike, a 1985. formirali su koloniju u predgrađu Sajmons Tauna u Kejptaunu. Često pronađu put do grada, a mogu se videti kako se gnezde u baštama; kriju se ispod automobila i gegaju se pored putnika iz Kejptauna. Uprkos pretnjama sa kojima se pingvini suočavaju, postoji nada za njihov opstanak.

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar