МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЈАЈА СЕ РАНИЈЕ ПОЛАЖУ

EPA

EPA

С обзиром на то да климатске промене подстичу ранији почетак пролећа у већем делу Сјеверне Америке, многе птице полажу јаја раније, према новој студији која повећава број доказа да глобално отопљење потпуно мења понашање дивљих животиња. Од 72 врсте птица које су праћене у околини Чикага, отприлике трећина положи јаја око 25 дана раније него при једног столећа, наводи се у чланку објављеном у петак у часопису Journal of Animal Ecology. Међу погођенима су гугутка, ветрушка и јастреб.

Научници до сада нису пронашли никаква јасна обележја заједничка тим врстама која би могла објаснити зашто мењају свој распоред.Већина птица које смо посматрали једу инсекте, а на сезонско понашање инсеката такође утиче клима, рекао је главни аутор Џон Бејтс, кустос одељења за птице у Филд музеју у Чикагу. Питање како на животни циклус животиња и биљака утичу климатске промене и сезонски поремећаји, постаје све важније у главама људи, додао је он. Само неколико температурних степени мање или више од дугогодишњег просека може имати велики утицај на то кад се појаве инсекти, дрвеће пролиста, цвета цвеће и, према новом истраживању, излежу јаја.

Научници верују да би климатске промене могле бити један од многих разлога за стрмоглави пад популација птица од седамдесетих прошлог века, при чему су Сједињене Државе и Kанада изгубиле отприлике трећину својих птица – или око 3 милијарде птица – према студији из 2019. објављеној у часопису Science. Бејтс и колеге проучили су више од 1.500 записа о љускама јаја које се чувају у чикашком музеју, а многи датирају из раздобља између 1872. и 1920. када је сакупљање било популарна забава.

Ти ентузијасти викторијанског доба оставили су детаљне, руком писане налепнице с подацима као што су врста птице и датум сакупљања. Научници су затим упоредили те записе с више од 3.000 модерних записа и све то с подацима о износа угљен-диоксида на датуме гнежђења кроз време обухваћено истраживањем. Закључци студије потврђују резултате студија спроведених последњих деценија у Великој Британији, које су такође откриле да птице јаја полажу раније.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар