МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЈЕДНА ЧАША ЗА УГОДАН САН

Pixabay

Млеко је одличан извор хранљивих материја, добро је за здравље ваших костију, а посебно ћете од њега имати користи ако га конзумирате пре одласка на спавање.

У наставку текста прочитајте које су то предности, пише Кликс. Неколико студија у којима су учествовали људи или животиње, потврдило је да млеко побољшава квалитет сна. То је због тога што садржи једињења триптофан и мелатонин. Триптофан је есенцијална аминокиселина која има велику улогу у производњи серотонина, хормона који нам омогућава да се опустимо. Мелатонин регулише наш циркадијални ритам, а тиме и оптималну дужину нашег сна.

Циркадијални ритам је биолошки ритам у организму човека који регулише бројне неоурохуморалне процесе у мозгу и на тај начин контролише и усклађује дневно-ноћне и бројне друге функције свих најважнијих органа у организму. Ако вечерате пре одласка у кревет, велике су шансе да ћете се мучити да заспите јер још нисте у потпуности преварили храну. С друге стране, није добро ни ако легнете гладни, те би било идеално појести нешто неколико сати пре него што кренете на спавање.

Међутим, ако се ипак из неког разлога прескочили вечеру, а не бисте да одете у кревет празног стомака, попијте чашу млека и нећете имати проблема да заспите.

Ако свако вече будете пили млеко пред спавање, то ће постати ваш својеврсни ноћни ритам. Већ када угледате чашу која вас чека на сточићу поред кревета, максимално ћете се опустити и припремити за одлазак у кревет, пише Bright Side. Такође, постоји шанса да ће вас конзумирање млека пред спавање подсетити на тренутке из детињства када сте имали исту навику, што може имати умирујући ефекат на вашу психу и помоћи вам да брже заспите.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар