МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАЦИГЕ ЧУВАЈУ КИНЕЗЕ

Илустрација

Кинески полицајци имају термовизијске кациге за откривање заражених.

Кинеска полиција активно је укључена у борбу против коронавируса. У почетку полицајци су носили маске и имали ручне мераче температуре. Међутим, од пре неки дан у свим већим градовима полицајци добијају шлемове који служе за контролу пролазника. То су термовизијске камере које уједно могу да препознају ликове и идентификују особе, али мере и температуру у маси пролазника. После повратка на улице Кине ова метода је најбоља да се открије неко ко је заражен и препозна неко ко крши карантин. Подаци се у реалном времену шаљу и обрађују.

Кацига је будући чувар улица у Пекингу, Шангају и другим градовима. Контрола је једноставна, кроз визир се види лик или особа и ако је болесна аутоматски се издваја из групе. Његова боја је црвена у односу на остале који су здрави и имају нормалну температуру. Види се и његова температура, очитава његово лице и даје сигнал специјалним патролама које особу одмах издвајају из гомиле и воде у посебне медицинске установе за тријажу.

„Оваква опрема за сада је искључиво доступна нашој полицији и када буду задовољене потребе домаћег тржишта почећемо и са извозом. Уз комбинацију са камерама на улици смањићемо тероризам, криминал, али сада нам је приоритет да сачувамо здравље”, наводи Хин Сју Танг, шеф станице полиције у Шангају. Прва генерација ових камера изашла још пре две године и имала је могућност да препозна лица и одмах их индентификује. Преко повратне везе добијају се сви подаци о ономе на кога је усмерена камера.

„Добијамо процену у процентима колико је лице опасно по околину да ли је имало кривичних дела, препознајемо трговце наркотицима, оне који чешће крше закон на пример ситне лопове и џепароше. То нам све помаже у раду и превентиви кривичних дела”, наводи Сју Танг. Кинеска полиција је прва у свету увела овакве методе препознавања на улици и са новим системом стопа криминала је опала за 60 одсто. Униформисана лица надгледају градове док специални тимови полицајаца у цивилу хапсе преступнике некада неочекивано у сред чињења кривичног дела. Увођење овог система коштало је милијарде долара, али ће се вишетруко исплатити, а неће се угрозити приватност особа, кажу Кинези.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар