MEĐU IZMEĐU

KAMERA NA ZRNCETU PESKA

220 pregleda
Ilustracija

Novi optički sistem se oslanja na tehnologiju koja se zove metapovršina.

Istraživači sa Univerziteta Prinston i Univerziteta Vašington konstruisali su ultrakompaktnu kameru veličine zrna soli koja daje snimke mnogo boljeg kvaliteta od većine fotoaparata.Dok tradicionalna kamera koristi seriju zakrivljenih staklenih ili plastičnih sočiva za prelamanje svetlosnih zraka u fokus, novi optički sistem se oslanja na tehnologiju nazvanu metapovršina, a koja se može proizvesti slično kompjuterskom čipu. Široka samo pola milimetra, metapovršina je načičkana sa 1,6 miliona cilindričnih stubića.

Svaki stub ima jedinstvenu geometriju i funkcioniše kao optička antena. Promena dizajna svakog je neophodna da bi se ceo optički talasni front pravilno oblikovao. Pomoću algoritama zasnovanih na mašinskom učenju, interakcije stubića sa svetlom se kombinuju i proizvode širokougaone slike visokog kvaliteta i u punoj boji, prenosi Science Alert.Ova supermala naprava trebalo bi da bude od pomoći u nizu istraživanja, od minijaturnim robota da istražuju svet do omogućavanja stručnjacima da bolje vide šta se dešava u ljudskom telh.

„Bio je izazov dizajnirati i konfigurisati ove male mikrostrukture da rade ono što želimo, kaže kompjuterski naučnik Itan Čeng sa Univerziteta Prinston.„Za ovaj specifičan zadatak pravljenja širokougaonih RGB snimaka do nedavno nismo znali kako uklopiti milione nanostruktura sa algoritmima za naknadnu obradu.Jedan od posebnih trikova kod ove kamere je način na koji kombinuje hardver sa softverom da bi se poboljšao kvalitet snimka: algoritmi za obradu signala koriste tehnike mašinskog učenja da smanje zamućenje i druga izobličenja koja se javljaju kod kamera ove veličine.

Ove algoritme je moguće koristiti ne samo za poboljšanje kvaliteta snimka, već i za automatsko otkrivanje zadatih objekata, poput znakova bolesti unutar nekog organa u ljudskom telu. Silicijum nitrid nalik staklu od kojeg je napravljena metapovršina je materijal koji se uklapa u konvencionalne proizvodne procese elektronike, što znači da se za proizvodnju ovih supermajušnih kamera može da koristi već postojeća oprema.Iako je pred naučnicima dosta posla da ovaj izum iz laboratorije dospe do komercijalne proizvodne linije, za sada je dobra vest da je ovakav poduhvat moguć.

Još jedna potencijalna upotreba ovakvih minijaturnih kamera mogla bi da bude da se koriste kao pokrivni sloj za pretvaranje većih površina u kamere i tako, na primer, zamene konvencionalne kamere na laptopovima ili na pametnim telefonima.„Mogli bismo da pretvorimo određene površine u kamere koje imaju ultra-visoku rezoluciju, tako da vam više ne bi bile potrebne tri kamere na poleđini telefona, već bi cela poleđina vašeg telefona postala jedna ogromna kamera, objašnjava kompjuterski naučnik Feliks Hajd sa Univerziteta Prinston.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar