?> КЛАСИКА СМИРУЈЕ МАЧКЕ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КЛАСИКА СМИРУЈЕ МАЧКЕ

Pixabay

Студије мозга показале су да музика може помоћи у очувању људског памћења и опоравку након можданог удара. Али да ли музика једнако користи и здрављу животиња?

Нова студија, објављена у часопису Journal of Feline Medicine and Surgery, усмерена је на музику која помаже у смањењу стреса код мачака. Главна ауторка студије је Аманда Хемптон из Ветеринарске школе на Државном универзитету Луизијане у Батон Ружу. Она и њене колеге користили су сазнања из ранијих истраживања у тој области. У једном од њих је установљено да су мачке реаговале на одређене звуке, чак и када су биле под анестезијом. Друге студије испитивале су на које врсте музике мачке највише реагују, па је установљено да их класична музика више опушта од попа или хеви метала.

Хемптонова и њен тим користили су претходна истраживања да би прецизније одредили врсту темпа и фреквенције гласа које мачке преферирају. Тако се музика специјално направљена за мачке заснивала на уобичајеним мачјим вокализацијама, попут предења, мјаукања и сличних звукова које мачке испуштају у позадини мирне, класичне музике. Хемптонова и њене колеге спровели су истраживање на више од 20 домаћих мачака. На ветеринарским прегледима, који су се одвијали на две недеље, 20 минута би пуштали музику посебно направљену за мачке (Scooter Bere’s Aria), други пут би им пуштали класичну музику, а на неким прегледима мачке су биле у потпуној тишини. Да би тестирали ниво стреса код мачака, истраживачи су током прегледа посматрали њихово држање тела, реакције, опште понашање и мерили однос неутрофила и лимфоцита у крви као физиолошки маркер стреса.

Резултати су показали да музика посебно направљена за мачке заиста може смањити ниво стреса. „Слушање те музике пре и током истраживања било је повезано са нижим нивоом стреса”, наводи се. Међутим, музика „није утицала на физиолошке одговоре на стрес мерене односом неутрофила и лимфоцита”, а истраживачи сматрају да би то могло бити зато што 20 минута није било довољно да утиче на тај маркер.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар