MEĐU IZMEĐU

KLASIKA SMIRUJE MAČKE

150 pregleda

Studije mozga pokazale su da muzika može pomoći u očuvanju ljudskog pamćenja i oporavku nakon moždanog udara. Ali da li muzika jednako koristi i zdravlju životinja?

Nova studija, objavljena u časopisu Journal of Feline Medicine and Surgery, usmerena je na muziku koja pomaže u smanjenju stresa kod mačaka. Glavna autorka studije je Amanda Hempton iz Veterinarske škole na Državnom univerzitetu Luizijane u Baton Ružu. Ona i njene kolege koristili su saznanja iz ranijih istraživanja u toj oblasti. U jednom od njih je ustanovljeno da su mačke reagovale na određene zvuke, čak i kada su bile pod anestezijom. Druge studije ispitivale su na koje vrste muzike mačke najviše reaguju, pa je ustanovljeno da ih klasična muzika više opušta od popa ili hevi metala.

Hemptonova i njen tim koristili su prethodna istraživanja da bi preciznije odredili vrstu tempa i frekvencije glasa koje mačke preferiraju. Tako se muzika specijalno napravljena za mačke zasnivala na uobičajenim mačjim vokalizacijama, poput predenja, mjaukanja i sličnih zvukova koje mačke ispuštaju u pozadini mirne, klasične muzike.Hemptonova i njene kolege sproveli su istraživanje na više od 20 domaćih mačaka. Na veterinarskim pregledima, koji su se odvijali na dve nedelje, 20 minuta bi puštali muziku posebno napravljenu za mačke (Scooter Bere’s Aria), drugi put bi im puštali klasičnu muziku, a na nekim pregledima mačke su bile u potpunoj tišini. Da bi testirali nivo stresa kod mačaka, istraživači su tokom pregleda posmatrali njihovo držanje tela, reakcije, opšte ponašanje i merili odnos neutrofila i limfocita u krvi kao fiziološki marker stresa.

Rezultati su pokazali da muzika posebno napravljena za mačke zaista može smanjiti nivo stresa. „Slušanje te muzike pre i tokom istraživanja bilo je povezano sa nižim nivoom stresa”, navodi se. Međutim, muzika „nije uticala na fiziološke odgovore na stres merene odnosom neutrofila i limfocita”, a istraživači smatraju da bi to moglo biti zato što 20 minuta nije bilo dovoljno da utiče na taj marker.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar