МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КО СЕ КЛОВНА БОЈИ ЈОШ

Shutterstock

Деца их неретко воле, јер делују забавно, али многи људи их се заиста боје. Страх има и службени назив – коулрофобија и не изазива га само осликано лице с великим уснама и наглашеним очима.

Већина људи не зна да је реч о страху као што је то страх од паука, игле, јавног наступа или смрти, на пример, с могућим штетним менталним и физичким симптомима какви се јављају и код поменутих страхова. Некима ће одлазак у циркус или на забаву с кловном бити забаван, код других то може да изазове тескобу и појачано лупање срца, мучнину, знојење и отежано дисање. Шта проузрокује страх од ковнова?

Занимање кловна има дугу и прилично тешку историју. Оно што данас подразумевамо под тим ликом датира још од шаљивџија с краљевских дворова у средњем веку, чија је изричита сврха била да забавља краља или краљицу, често тако што их боцкају. Али најстарије верзије ликова сличних кловновима могу се наћи у древним египатским, кинеским, индијанским и грчким културама, а прате их сабласне приче са уклетих места широм света. Kорак даље у њиховој еволуцији представљали су харлекини, у италијанском позоришту познати и као zanni”. Kловн је био забављач, али често груб и вулгаран, који се предавао пороку и несташлуку.

„Kловнови су увек имали мрачну страну”, каже Дејвид Kисер, стручњак за тренинг особља из Ринглинг” путујућег циркуса. Он каже да су то били ликови који су одражавали карактере који су се могли срести у друштву и наглашавали су неке њихове негативне особине.Тако је комедија коју су ширили око себе често произлазила из стварних особина људи, из њихове прождрљивости за храном, сексом и пићем, али и манијакалним понашањем. Укратко, ударали су на најниже, сирове страсти, и чинили да се људи који се у томе препознају осећају лоше, ма колико то можда деловало смешно”, каже Kисер. Тек 1800-их година почео је да се формира концепт кловна каквог данас познајемо, одмичући се од сирових страсти како би постали привлачнији деци. Постали су мање злобни, а више смешни.

Студија Универзитета у Шефилду која је обухватила 250 деце узраста између четири и 16 година заправо не воли кловнове.Открили смо да их деца не воле”, каже Пени Kуртис, једна од водећих истраживача студије и додаје да је истраживање показало да их неки сматрају прилично застрашујућима. Друго истраживање које је спровео Универзитет Чепмен открило је да се приближно 7,8 одсто одраслих заиста боји кловнова, преноси Reader’s Digest.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар