KOSMIČKO TKANJE

KO TO ZOVE IZ SVEMIRA

759 pregleda

Čudan signal snimljen 1.800 puta u dva meseca, naučnici zbunjeni.

Nedavno otkriveni radiosignal iz svemira ponovo je doveo u pitanje naše razumevanje tajanstvenog fenomena brze provale radio-talasa (FRB).Naime, ponavljajući FRB koji je otkriven prošle godine oglasio se neverovatnih 1.863 puta u toku 82 sata od ukupno 91 sata posmatranja. Ovo pomalo hiperaktivno ponašanje misterioznog signala iz svemira omogućilo je naučnicima da otkriju iz koje galaksije dolazi i koji mu je mogući izvor.Šta su to FRB-ovi?

Šta su zapravo brze provale radio-talasa i zašto toliko fasciniraju istraživače? FRB-ovi su jedna od najfascinantnijih misterija u svemiru. Radi se o izuzetno snažnim signalima, neki oslobađaju više energije od 500 miliona Sunca, a traju kraće od treptaja oka.Jedna od najvažnijih karakteristika im je da su kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom delu neba i potraju tek nekoliko milisekundi.

FRB 20201124A su otkrili astronomi u Kini sa Opservatorije Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST). Istraživači smatraju da ove tajanstvene signale uzrokuju magnetari, neutronske zvezde sa izuzetno jakim magnetskim poljem.

Ponavljajući FRB-ovi, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopce, vrlo su retki i posebno privlače pažnju astronoma. Neki od ponavljajućih se javljaju periodično, u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili meseci. Do sada je otkriveno tek nekoliko.

FRB 20201124A su otkrili astronomi u Kini sa Opservatorije Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope (FAST). Istraživači smatraju da ove tajanstvene signale uzrokuju magnetari, neutronske zvezde s izuzetno jakim magnetskim poljem.Neutronske zvezde su jezgra masivnih zvezda koje su kolabirale, završile svoj vek trajanja i izbacile većinu vlastitog materijala u svemir. Preostala jezgra su idalje masivnije od Sunca (najčešće od 1,38 do 2,1 Sunčeve mase), ali su izuzetno mala, prečnika samo oko 20 kilometara.

Pulsari su neutronske zvezde koje se okreću jako brzo oko svoje ose i sa polova izbacuju radioemisije tako da se čini da njihov signal pulsira (način na koji dopire signal do nas se može uporediti sa svetlom svetionika).No, ako FRB 20201124A dolazi iz magnetara, onda se radi o vrlo čudnom primerku neutronske zvezde.Ova opažanja su nas na neki način vratila na početak. Izgleda da su FRB-ovi misteriozniji nego što se mislilo. Potrebno je više posmatranja na više talasnih dužina da bi se razotkrila priroda ovih nebeskih objekata”, rekao je astrofizičar Bing ang sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Kao što smo pomenuli, ponavljajuću FRB-ovi su vrlo retka pojava. A FRB 20201124A je astronomima dao najveći uzorak podataka o takvim signalima. S tim da je imao polarizaciju koja nije do sada viđena kod drugih izvora FRBova.Polarizacija se odnosi na orijentaciju svjetlosnih valova u trodimenzionalnom prostoru. Analizirajući koliko se ta orijentacija promenila otkako je svetlost napustila svoj izvor, astronomi mogu razumeti okolinu kroz koji je prolazila. Primerice, jaka polarizacija ukazuje na snažno magnetsko okruženje, piše Science Alert.

Ali FRB 20201124A se nalazi u galaksiji koja je vrlo slična Mlečnom putu, u kojoj se ne formira puno novih zvezda. Stoga ne bi trebalo biti ni mnogo novih zvezda u blizini hipotetskog plavog sunca.

Na temelju mnoštva podataka prikupljenih saFRB 20201124A, astronomi su mogli zaključiti da je njegov izvor magnetar. Ali bilo je nešto čudno. Način na koji se polarizacija menjala tijekom vremena sugerisao je da su jačina magnetskog polja i gustoća čestica oko magnetara fluktuirali.Ne očekuje se takvo okruženje za izolovani magnetar. U blizini izvora FRB-a verovatno postoji nešto drugo, možda binarni pratilac”, objasnio je ang.Možda nedostaje neki važan podatak?

Podaci ukazuju na to da bi pratilac magnetara mogla biti vruća, plava zvezda koja se često može videti uz neutronske zvezde. Astronom Fajin Vang sa Univerziteta Nanđing u Kini je izneo dokaze za ovu pretpostavku u zasebnom istraživanju.Magnetari brzo izgaraju svoje gorivo i imaju kratak život. Budući da su njihovi životi kratkotrajni, naučnici smatraju da se mladi magnetari nalaze u područjima gde se često formiraju zvezde. Ali FRB 20201124A se nalazi u galaksiji koja je vrlo slična Mlečnom putu, u kojoj se ne formira puno novih zvezda. Stoga ne bi trebalo biti ni mnogo novih zvezda u blizini hipotetskog plavog sunca.

S obzirom na to da se sve više rečenih pojava javlja u galaksijama koje, relativno gledajući, ne proizvode veliki broj novih zvezda, istraživači smatraju da možda nedostaje neka važna informacija u razumevanju FRB-ova iz magnetara i da ne razumimo sasvim kako nastaju i u kakvom se okruženju nalaze.Istraživanje pod nazivom A fast radio burst source at a complex magnetized site in a barred galaxy objavljeno je u časopisu Nature.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar