МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОНТИНЕНТ БАЛКАНИЈА

NASA

NASA

Балкан и Анадолија некада су чинили јединствени континент, који је постојао пре око 40 милиона година.

Балканадолија, како је назван заборављени континент, налазио се између Европе, Африке и Азије и био је мост за насељавање сисара из Азије у Европу, тврди група научника у новој студији, објављеној у часопису Earth Scinece Review. Када је ниво мора опао пре око 34 милиона година, Балканадолија је послужила као мост којим су се животиње доселиле на југ Европе, пре него што је током еоцена велики број сисара у западној Европи нестао током једне од епоха изумирања, наводи се у студији научника које предводи палеогеолог Алексис Лихт из Европског центра за истраживање геонауке животне средине, који је и професор Универзитета Вашингтон у САД.

Научници своје тврдње заснивају на фосилима нађеним на Балкану, који показују да су се животиње досељавале из Азије пет до 10 милиона година пре него што је се догодило изумирање у Европи. Они су користили податке о фосилима са Балкана и из Анадолије, упоређујући их са последњим сазнањима о геолошкој историји, те су реконструисали палеогеографске промене у региону. Открили су да је Балканадолија у једном тренутку, од самосталног континента, постала „земаљски мост” када се спојила са континенталним делом Европе, пише Science Alert.

Балканадолија је пре око 50 милиона година била одвојена од осталих континената и имала свој живи свет, који се разликовао од Европе и Азије. Комбинација пада нивоа мора, раста антарктичкиог леда и тектонски поремећаји повезали су Балканадолију са другим континентима пре 40 до 34 милиона година, наводи се у истраживању. То је омогућило сисарима из Азије, као што су глодари и копитари, да дођу на Балканадолију, а потом и у Европу, показује истраживање фосила. Научници су међу фосилима открили и животињу налик носорогу, нађену у Турској, која је живела пре 38 до 35 милиона година, што значи да су животиње из Азије стизале на Балканадолију и у Европу пре великог изумирања. Продор преко Балканадолије био је много лакши за животиње, јер је пут кроз централну Азију био знатно тежи због пустињских, али и ледених услова на појединим деловима.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар