МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КОРАК ИМПОТЕНЦИЈЕ

Ход (Пиксабеј)

Истраживачи верују да јачина мишића у карлици игра важну улогу за еректилну функционалност.

 Научници верују да мушкарци који ходају краћим корацима имају за 40 посто већу вероватноћу да добију еректилну дисфункцију, пошто су им карлични мишићи слабији. Истраживачи у Јапану су мерили дужину корака мушкараца, као и то колико су подизали ноге од тла током ходања.

Мушкарци са краћим корацима, према резултатима истраживања, у већој мери су се борили са импотенцијом. Истраживачи верују да јачина мишића у карлици, игра важну улогу за еректилну функционалност. „Верујемо да слаби карлични мишића могу узроковати тешкоће са ерекцијом али и кратке кораке”, рекао је главни аутор студије, др Шинго Хатакејама са Универзитета Хиросаки.

Студија у којој су анализирана 324 мушкарца, објављена је у Journal of Sexual Medicine. Анализом се утврђивала дужина двокорака у центиметрима. Тако добијена вредност, научницима је представила ниво равнотеже, прилагодљивост мишића и снагу мишића у ногама код мушкараца.

Мушкарци са малим корацима имали су просечан резултат од 153 сантиметра, а они са великим корацима просечан резултат од 166 центиметра. Центиметри су претворени у индекс еректилне дисфункције. Резултати од 25 до 22 показују да нема еректилне дисфункције, док индекс у распону од пет до седам означава озбиљну еректилну дисфункцију, преноси Dailymail.co.uk.

Истраживачи су мушкарце поделили у две групе – оне са резултатом мањим од 16 и оне са резултатом већим од 16. „Корачање може бити у корелацији са снагом и либидом, а самим тим и са тестостероном, који је важан за сексуалну функцију”, рекао је професор Рај Персад, из Удружења уролога из Бристола. Еректилна дисфункција или импотенција је дефинисана је као немогућност постизања или одржавања ерекције адекватне за сексуално задовољство.

Често је узрокована стресом, умором, анксиозношћу или честим конзумирањем алкохола и може се излечити. Утврђено је да смањена физичка активност представља фактор ризика за еректилну дисфункцију, а студије су показале да они који вежбају имају мању вероватноћу да једног дана имају проблема са импотенцијом.

(Извор РТС)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар