MEĐU IZMEĐU

KORAK IMPOTENCIJE

239 pregleda

Istraživači veruju da jačina mišića u karlici igra važnu ulogu za erektilnu funkcionalnost.

 Naučnici veruju da muškarci koji hodaju kraćim koracima imaju za 40 posto veću verovatnoću da dobiju erektilnu disfunkciju, pošto su im karlični mišići slabiji. Istraživači u Japanu su merili dužinu koraka muškaraca, kao i to koliko su podizali noge od tla tokom hodanja.

Muškarci sa kraćim koracima, prema rezultatima istraživanja, u većoj meri su se borili sa impotencijom. Istraživači veruju da jačina mišića u karlici, igra važnu ulogu za erektilnu funkcionalnost. „Verujemo da slabi karlični mišića mogu uzrokovati teškoće sa erekcijom ali i kratke korake”, rekao je glavni autor studije, dr Šingo Hatakejama sa Univerziteta Hirosaki.

Studija u kojoj su analizirana 324 muškarca, objavljena je u Journal of Sexual Medicine. Analizom se utvrđivala dužina dvokoraka u centimetrima. Tako dobijena vrednost, naučnicima je predstavila nivo ravnoteže, prilagodljivost mišića i snagu mišića u nogama kod muškaraca.

Muškarci sa malim koracima imali su prosečan rezultat od 153 santimetra, a oni sa velikim koracima prosečan rezultat od 166 centimetra. Centimetri su pretvoreni u indeks erektilne disfunkcije. Rezultati od 25 do 22 pokazuju da nema erektilne disfunkcije, dok indeks u rasponu od pet do sedam označava ozbiljnu erektilnu disfunkciju, prenosi Dailymail.co.uk.

Istraživači su muškarce podelili u dve grupe – one sa rezultatom manjim od 16 i one sa rezultatom većim od 16. „Koračanje može biti u korelaciji sa snagom i libidom, a samim tim i sa testosteronom, koji je važan za seksualnu funkciju”, rekao je profesor Raj Persad, iz Udruženja urologa iz Bristola. Erektilna disfunkcija ili impotencija je definisana je kao nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije adekvatne za seksualno zadovoljstvo.

Često je uzrokovana stresom, umorom, anksioznošću ili čestim konzumiranjem alkohola i može se izlečiti. Utvrđeno je da smanjena fizička aktivnost predstavlja faktor rizika za erektilnu disfunkciju, a studije su pokazale da oni koji vežbaju imaju manju verovatnoću da jednog dana imaju problema sa impotencijom.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar