MEĐU IZMEĐU

KORONA IZ KANALIZACIJE

338 pregleda

Italijnski naučnici analiziraju uzorke kanalizacijskih voda iz desetaka postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u nadi da će im njihov sadržaj omogućiti bolje predviđanje budućeg toka pandemije koronavirusa. Oni žele da uspostave sistem koji će im omogućiti da nedelju dana unapred mogu proceniti stopu kretanja virusa među lokalnim stanovništvom.Vlasti će tako predvideti vrhunac bolesti i imati dovoljno vremena da pripreme bolnice.

Uzorke se prikuplja jednom ili dva puta sedmično iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda širom Italije i projekt se brzo širi.„Analize nam daju trenutačnu sliku epidemiološkog statusa populacije u nekom gradu”, rekao je Alesandro Teracijani, zadužen za kvalitet vode u kompaniji za prečišćavanje otpadnih voda Acqualatina.„Postoji neposredna korelacija između količine virusa i populacije, pa je lako izraditi statističku analizu koliko se virus proširio u danoj populaciji.

Nacionalni institut za zdravlje (ISS) pokrenuo je taj projekt u julu. Slični projekti sprovode se u Holandiji, Izraelu, Španiji i Sjedinjenim Državama.„Već imamo podatke koji nam omogućuju da predvidimo trend za područja poput Milana i Rima sedam do 10 dana unapred”, rekao je Luka Lućentini, direktor za kvalitet vode u ISS-u.Projekat bi trebalo biti završen do kraja godine i pružati podatke iz 166 gradova u 10 italijanskih regiona.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar