?> КУЋНИ ЛЕК ЗА ОПЕКОТИНЕ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КУЋНИ ЛЕК ЗА ОПЕКОТИНЕ

Опекотине од сунца могу бити прилично болне, а могу и да повећају и ризик од развоја рака коже. Удружење за борбу против рака коже наводи да је ризик још већи ако сте ове опекотине имали пет или више пута у животу.

Шта проузрокује бол?

„Ултраљубичасто зрачење оштећује ДНА у кожи, што доводи до упалног одговора, објаснио је дерматолог др. Самер Џабер.То узрокује црвенило, отицање и бол. Понекад се захваћене ћелије коже униште. Опекотине је потребно лечити што пре, а дерматолози су открили најбоље кућне лекове које вам могу помоћи у томе.

Хладне обологе

Чисту крпу наквасите у хладној води и ставите је на опекотину. Поступак понављајте пет пута дневно, а крпу на опекотини држите пет до десет минута.

Туширање хладном водом

Америчко удружење дерматолога објашњава да хладна вода заправо може да помогне „у гашењу ватре коју осећате на кожи. Истуширајте се хладном водом и пажљиво се обришите пешкиром, али нека кожа остане мало влажна како би могла да упије хидрантну крему коју нанесете.

Kористите алое веру

Алое вера може помоћи у лечењу опекотина. Препарате од алое вере можете наносити на опекотине неколико пута дневно или направите хладне облоге од алоа вере.

Kористите млечне производе

Научници кажу да на ткакнину можете нанети хладно млеко, а затим тканину ставите на опекотину. Такође, можете користити и обичан јогурт. Млечни производи могу да ублаже бол и подстакну процес лечења, а можете их наносити сваких 20 минута током неколико сати, преноси MSN.

Пијте много воде

Ако имате опекотине требало би да пијете пуно течности да бисте спречили дехидрацију, наводи Америчко удружење за дерматологију. Да бисте спречили појаву опекотина, користите креме за сунчање. Ултраљубичасто зрачење најинтензивније је средином дана па би тада требало избегавати излагање сунцу.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар