PANDORINA KUTIJA

KUNOPSI IZVOR KORONE?

304 pregleda
Getty Images

Dugotrajna rasprava o poreklu bolesti dobila je novi zaokret. Francuska naučnica slučajno uhvatila podakte koji ukazuju na ovu životinju.

Francuska naučnica primetila je da genetske sekvence što su ih kineski istraživači uneli u bazu podataka upućuju na to da bi novi koronavirus mogao poticati od životinja poput kunopasa koji se prodaju na pijaci Huanan u kineskom gradu Vuhanu. Time je dugotrajna rasprava o poreklu bolesti kovid-19 dobila novi zaokret.Nekoliko dana kasnije pomenute sekvence su kineski naučnici uklonili, no drugi su ih već preuzeli i dalje istražuju.

Smatra se da su izvorni domaćini virusa SARS-CoV-2 slepi miševi, jer prenose mnoge koronaviruse, iako novi koronavirus još nije kod njih pronađen. Predak virusa SARS-CoV-2 je, možda, prešao sa slepog miša na posrednog domaćina koji se prodaje na pijaci, a zatim na ljude.

„Od velike je važnosti da svi podaci koji se odnose na početak ove pandemije budu odmah dostupni. Postoji nekoliko hipoteza koje treba ispitati, uključujući kako je virus ušao u ljudsku populaciju, bilo od slepog miša preko posrednog domaćina ili kroz proboj u biosigurnosti iz laboratorija. I nemamo konačan odgovor”, rekla je Marija Van Kerkhove iz Svetske zdravstvene organizacije (WHO).Tržnica Huanan dugo se smatrala verovatnim izvorištem koronavirusaSARS-CoV-2, budući da su mnogi od prvih slučajeva obolevanja, u decembru 2019. Godine zabeleženi kod ljudi koji su kupovali na toj tržnici i na čijim štandovima se prodaju žive i mrtve životinje, a ne samo plodovi mora.

Smatra se da su izvorni domaćini virusa SARS-CoV-2 slepi miševi, jer prenose mnoge koronaviruse, iako novi koronavirus još nije kod njih pronađen. Predak virusa SARS-CoV-2 je,možda, prešao sa slepog miša na posrednog domaćina koji se prodaje na pijaci, a zatim na ljude.Alternativno objašnjenje jeste da je virus izmakao kontroli u Institutu za virzsologiju u Vuhanu, gde se znalo da istraživači proučavaju koronaviruse slepog miša, ali ne i SARS-CoV-2. Ta ideja među naučnicima nije baš popularna, no u februaru je Ministarstvo energetike SAD saopštilo da je to najverovatnije objašnjenje, za koje nisu priložili baš nikakve dokaze.

„Čini se da podaci pružaju uverljiv dokaz da su kunopsi i druge životinje bile na tržištu u kritično vreme. Ovo je još jedna karika u lancu koju biste očekivali videti da je pandemija počela na taj način.

Genetske sekvence koje je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti učitao u globalnu virološku bazu podataka GISAID, možda su bacile više svetla na poreklo SARS-CoV-2. Ove sekvence potiču iz briseva uzetih s raznih površina na pijaci početkom 2020. godine nakon što je ona zatvorena.Uzorke je u bazi podataka primetila Florans Debare iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Francuskoj, koja je 14. martadostavila svoje nalaze Svetskoj zdravstvenoj organitaciji.

„Fokusirala sam se na sekvence sapijace kada sam se prijavila, ali nisam očekivala da ću pronaći podatke koje sam pronašla”, oglasila se Debare. Odbila je, međutim, reći nešto više dok njena analiza ne bude gotova.Među uzorcima koji su bili pozitivni na SARS-CoV-2, videli su dokaz životinjskog DNK. Neke od tih životinja uključuju kunopse”, dodala je Van Kerkhove. Prethodno je utvrđeno da su kunopsi (Nyctereutes procyonoides) osetljivi na SARS-CoV-2 i da ga mogu širiti.

„Znamo da ih mogu dobro prenositi”, ističe Alis Hjuz sa Univerziteta u Hong Kongu. Ipak, to ne dokazuje da su kunopsi ili bilo koja druga životinja na pijaci bili zaraženi virusom u decembru 2019. godine i takve je dokaze sada nemoguće pronaći, ističe Hjuz.Čini se da podaci pružaju uverljiv dokaz da su kunopsi i druge životinje bile na tržištu u kritično vreme. Ovo je još jedna karika u lancu koju biste očekivali videti da je pandemija počela na taj način”, napominje onatanStoj iz Instituta Frensis Krik u Londonu.

Na temelju informacija koje je Debare dostavila, Van Kerkhove je izjavila da je Svetska zdravstvena organizacija službeno zatražila od Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti da ponovo objavi povučene genetske podatke: „Veliki problem jeste što ti podaci postoje i nisu lako dostupni međunarodnoj zajednici, a da ne pominjemo da je trebalo da budu prethodnih godina”.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar