?> КУНОПСИ ИЗВОР КОРОНЕ? | Galaksija Nova
ПАНДОРИНА КУТИЈА

КУНОПСИ ИЗВОР КОРОНЕ?

Getty Images

Getty Images

Дуготрајна расправа о пореклу болести добила је нови заокрет. Француска научница случајно ухватила подакте који указују на ову животињу.

Француска научница приметила је да генетске секвенце што су их кинески истраживачи унели у базу података упућују на то да би нови коронавирус могао потицати од животиња попут кунопаса који се продају на пијаци Хуaнан у кинеском граду Вухану. Тиме је дуготрајна расправа о пореклу болести ковид-19 добила нови заокрет. Неколико дана касније поменуте секвенце су кинески научници уклонили, но други су их већ преузели и даље истражују.

Сматра се да су изворни домаћини вируса SARS-CoV-2 слепи мишеви, јер преносе многе коронавирусе, иако нови коронавирус још није код њих пронађен. Предак вируса SARS-CoV-2 је, можда, прешао са слепог миша на посредног домаћина који се продаје на пијаци, а затим на људе.

„Од велике је важности да сви подаци који се односе на почетак ове пандемије буду одмах доступни. Постоји неколико хипотеза које треба испитати, укључујући како је вирус ушао у људску популацију, било од слепог миша преко посредног домаћина или кроз пробој у биосигурности из лабораторија. И немамо коначан одговор”, рекла је Марија Ван Kеркхове из Светске здравствене организације (WHO). Тржница Хуанан дуго се сматрала вероватним извориштем коронавируса SARS-CoV-2, будући да су многи од првих случајева оболевања, у децембру 2019. Године забележени код људи који су куповали на тој тржници и на чијим штандовима се продају живе и мртве животиње, а не само плодови мора.

Сматра се да су изворни домаћини вируса SARS-CoV-2 слепи мишеви, јер преносе многе коронавирусе, иако нови коронавирус још није код њих пронађен. Предак вируса SARS-CoV-2 је, можда, прешао са слепог миша на посредног домаћина који се продаје на пијаци, а затим на људе. Алтернативно објашњење јесте да је вирус измакао контроли у Институту за вирзсологију у Вухану, где се знало да истраживачи проучавају коронавирусе слепог миша, али не и SARS-CoV-2. Та идеја међу научницима није баш популарна, но у фебруару је Министарство енергетике САД саопштило да је то највероватније објашњење, за које нису приложили баш никакве доказе.

„Чини се да подаци пружају уверљив доказ да су кунопси и друге животиње биле на тржишту у критично време. Ово је још једна карика у ланцу коју бисте очекивали видети да је пандемија почела на тај начин.

Генетске секвенце које је Kинески центар за контролу и превенцију болести учитао у глобалну виролошку базу података GISAID, можда су бациле више светла на порекло SARS-CoV-2. Ове секвенце потичу из брисева узетих с разних површина на пијаци почетком 2020. године након што је она затворена. Узорке је у бази података приметила Флоранс Дебаре из Националног центра за научна истраживања у Француској, која је 14. марта доставила своје налазе Светској здравственој органитацији.

„Фокусирала сам се на секвенце са пијаце када сам се пријавила, али нисам очекивала да ћу пронаћи податке које сам пронашла”, огласила се Дебаре. Одбила је, међутим, рећи нешто више док њена анализа не буде готова.Међу узорцима који су били позитивни на SARS-CoV-2, видели су доказ животињског ДНK. Неке од тих животиња укључују кунопсе”, додала је Ван Kеркхове. Претходно је утврђено да су кунопси (Nyctereutes procyonoides) осетљиви на SARS-CoV-2 и да га могу ширити.

„Знамо да их могу добро преносити”, истиче Алис Хјуз са Универзитета у Хонг Kонгу. Ипак, то не доказује да су кунопси или било која друга животиња на пијаци били заражени вирусом у децембру 2019. године и такве је доказе сада немогуће пронаћи, истиче Хјуз.Чини се да подаци пружају уверљив доказ да су кунопси и друге животиње биле на тржишту у критично време. Ово је још једна карика у ланцу коју бисте очекивали видети да је пандемија почела на тај начин”, напомиње Џонатан Стој из Института Френсис Крик у Лондону.

На темељу информација које је Дебаре доставила, Ван Kеркхове је изјавила да је Светска здравствена организација службено затражила од Kинеског центра за контролу и превенцију болести да поново објави повучене генетске податке: „Велики проблем јесте што ти подаци постоје и нису лако доступни међународној заједници, а да не помињемо да је требало да буду претходних година”.

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар