АРГУСОВ ПОГЛЕД

KВАНТИМА ПРОТИВ НАУКЕ

Илустрација (CC0 Пиксабеј)

У последње време се некритично и навијачки рекламира, чак и на јавном сервису, такозвана квантна медицина.

Проф. др Зоран Радовановић

 Појам се састоји од две речи, од којих свака има смисла, али када се споје, немају утемељење у науци. Поређење би могло да се направи са кованицом звездана медицина. Попут квантне физике, и астрономија је озбиљна наука, али тешко може да се повеже са медицином (осим софтвера АстроМед, који има различито значење). Зато провокативно питање: „Шта, зар ви не верујете у квантну физику?” има смисла колико и чуђење: „Зар ви не верујете у Венеру (звезду Даницу)?” Верујемо, наравно, али какве везе има квант или нека планета са откривањем и лечењем болести?

Kвантна физика се бави односом енергије и материје као субатомских феномена; другим речима, она је усмерена изучавању двојности таласа и честица на нивоу фотона и електрона. У том микрокосмосу ни материја, ни енергија нису бескрајно дељиви, већ се јављају у најситнијим могућим јединицама, названим квантима. За разлику од класичне механике и физике, у квантном свету владају други закони, пре свега принцип неизвесности. Управо та непредвидивост понашања кванта, као носилаца енергије, мамац је за религиозне фанатике, али и, како је написао добар познавалац те области, за „видовњаке, холистичке исцелитеље и друге варалице”.

Одсуство било каквих индиција макар о најскромнијој користи од квантне физике у медицини не значи да она у будућности неће играти никакву улогу. Напротив! Међутим, оно што се данас нуди као „квантна медицина”, будимо брутално искрени, своди се на пословичну „продају цигле”

Један други стручњак ставља појаву квантне медицине у историјски контекст, па показује да је откривање сваког новог вида енергије (а квант је, подсетимо се, најмања количина енергије емитована одређеном фреквенцијом) било праћено махинацијама, од којих многе трају до данас. Kада је описан електромагнетизам, вашарски хипнотизери су своје „вештине” приказивали као „анимални магнетизам”. Пре око 120 година та врста људи је новооткривене икс-зраке називала „енергијом излечења”, а половином прошлог века исти ефекат придаван је радио-таласима. Забрањени су једино радиоактивни тоници, док мутан посао цвета са свим осталим изворима енергије, укључујући недужне кванте.

Мада је прича о квантној медицини у целом свету стављена у обланду научности, на Западу се посебно показала њена права, до неукуса огољена комерцијална суштина. Упечатљив пример представља Светски конгрес квантне медицине на Хавајима 2013. године. Позвани су сви, од ентузијаста, преко видара до лекара, уз обећање да ће им високо плаћена котизација бити вишеструко надокнађена повећањем прихода услед новостечених знања.

Област с којом се упознају високопарно је дефинисана као примена квантнофизичких принципа нелокализованости, измешане хијерархичности и испрекидане скоковитости свести ради бољег разумевања медицине (!?). Kључна је била панел дискусија о „непотребном” оперативном уклањању дојки Анђелине Џоли као грешци „материјалистичке” медицине. Наводно би је позитивне мисли спасле рака и без хируршког ножа. У САД се, наиме, инсистира на утицају снаге ума на развој догађаја путем трансфера енергије.

Иста група људи је свој скуп 2017. означила као Светски конгрес интегративне медицине (своје „хватање магле” интегрисала је са претходно критикованом научном медицином), а за 2020. најавила је Kонгрес „велнес медицине”, шта год то значило. Одраније постоји Америчка академија за квантну медицину, а на њен ниво указује листа корпоративних чланова. Поменимо само натуропате, који полазницима својих неакредитованих дописних школа додељују звучна звања, Kвантни енергетски центар, са сектором за исхрану за који тврде да обезбеђује организму хиљаде антиоксиданата, фирму NutraSpektrum са својим „квантним нутритивним производима” (!?) и произвођача генератора наводно способних да благотворно делују на имунски систем и отклањају „токсине”.

У овом делу света већи утисак на народ остављају машинерије компликованих назива, па се нагласак ставља на два скенера: термовизијски и биорезонантни. Први је коришћен пре више деценија за откривање рака дојке, али се показао инфериорним у односу на мамографију и ултразвучни преглед. Други је новијег датума, а приписује му се моћ да, између осталог, открива болест пре њеног настанка. Преглед служи да се „виде” бактерија Heliobacter у желуцу и сваки могући вирус, где год да је, уз низ других превентивних, дијагностичких и терапијских чудеса.

Одмах се намеће питање: Зашто наши водећи стручњаци у врхунским здравственим установама игноришу овако моћно оружје? Да ли су необавештени, затуцани или завидљиви? Одговор је много једноставнији: све им је јасно, па дистанцирање од таквих и сличних марифетлука схватају као етички императив.

У медицинској науци ствари су врло једноставне. Делотворност је кључни критеријум за прихватање неког лека, дијагностичког поступка или интервенције. Свако може лако да приступи кредибилној бази података, рецимо PubMedu, и види да се за појам „превентивна медицина” читалац упућује на скоро 90.000, а за појам „ургентна медицина” на само мало мање библиографских јединица. Затим следи даље трагање. Ако се, међутим, укуца термин „квантна медицина” нуди се око 1.000 пута мање (само девет) извора. Ниједан од њих не бави се ефектом квантнофизичких оруђа на здравље, а шест чланака поменуто је само зато што се у називу установе из које потичу аутори налази реч quantum.

Одсуство било каквих индиција макар о најскромнијој користи од квантне физике у медицини не значи да она у будућности неће играти никакву улогу. Напротив! Међутим, оно што се данас нуди као „квантна медицина”, будимо брутално искрени, своди се на пословичну „продају цигле”. Паметноме – доста!

(Извор Данас)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар