?> ЛЕД ЗАРОБЉЕН У ДИЈАМАНТУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕД ЗАРОБЉЕН У ДИЈАМАНТУ

Честице воде (Пиксабеј)

Честице воде (Пиксабеј)

Интернационални тим истраживача недавно је открио прве директне доказе да џепови воде могу постојати дубоко у Земљином омотач и досезати до 800 километара дубине.

Микроскопске честице леда заробљене у дијамантима (инклузије) указују на присуство воде у дубинама спољног омотача наше планете. Интернационални тим истраживача недавно је открио прве директне доказе да џепови воде могу постојати дубоко у Земљином омотач и досезати до 800 километара дубине.

Истраживачки тим Универзитета у Лас Вегасу, предвођен професором геологије Оливером Шаунером, недавно је открио микроскопске честице посебног облика леда (у науци познатог као „лед VII-N”) у дијамантима који су се формирали на више од 500 километара у дубинама Земље.Проналазак ових инклузија у дијамантима изузетно је важан јер баца ново светло на геолошке процесе дубоко унутар планете.

„Унутрашњи омотач планете, који чини
осамдесет процената масе, састоји се од
силикатних минерала гвожђа, калцијума
и алуминијума. Сада међу једињења која
га ‒ чине можемо сврстати и воду”.

Истраживачки тим није нашао ове неправилности у дијамантима само на једном месту ‒ за анализу су коришћени примерци из Јужне Африке, Боцване, Кине, Конга  и Мексика ‒ што указује на то да је феномен глобалан. Дијаманти су настајали милионима година унутар Земље на изузетно високим температурама често преко осам стотина Целзијусових степени.

Земља изнутра (Википедија)

„Унутрашњи омотач планете, који чини осамдесет процената масе, састоји се од силикатних минерала гвожђа, калцијума и алуминијума. Сада међу једињења која га ‒ чине можемо сврстати и воду”, речено је на конференцији за штампу која је одржана тим поводом.

Лед VII-N, посебни облик воде који постаје стабилан под притиском од 24 гигапаскала ‒ 24.000 атмосфера, одраније је познат из лабораторијских тестирања извесних материјала.У дијамантима инклузије су у чврстом стању. Међутим, сматра се да је услед високих температура и притиска у дубини унутрашњег омотача, његова структура течна.

Даља истраживања су потребна да би се боље схватило колико области богате водом у омотачу учествују у укупним залихама воде на Земљи и разумели механизми функције радиоактивних елемената који генеришу унутрашњу топлоту њеног металног језгра. Откриће воде унутар Земљиног омотача допринеће прецизнијем тумачењу његовог састава и структуре, као и бољем разумевању процеса стварања топлоте под кором планетe.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар