MEĐU IZMEĐU

LED ZAROBLJEN U DIJAMANTU

454 pregleda
Čestice vode (Piksabej)

Internacionalni tim istraživača nedavno je otkrio prve direktne dokaze da džepovi vode mogu postojati duboko u Zemljinom omotač i dosezati do 800 kilometara dubine.

Mikroskopske čestice leda zarobljene u dijamantima (inkluzije) ukazuju na prisustvo vode u dubinama spoljnog omotača naše planete. Internacionalni tim istraživača nedavno je otkrio prve direktne dokaze da džepovi vode mogu postojati duboko u Zemljinom omotač i dosezati do 800 kilometara dubine.

Istraživački tim Univerziteta u Las Vegasu, predvođen profesorom geologije Oliverom Šaunerom, nedavno je otkrio mikroskopske čestice posebnog oblika leda (u nauci poznatog kao „led VII-N”) u dijamantima koji su se formirali na više od 500 kilometara u dubinama Zemlje.Pronalazak ovih inkluzija u dijamantima izuzetno je važan jer baca novo svetlo na geološke procese duboko unutar planete.

„Unutrašnji omotač planete, koji čini
osamdeset procenata mase, sastoji se od
silikatnih minerala gvožđa, kalcijuma
i aluminijuma. Sada među jedinjenja koja
ga ‒ čine možemo svrstati i vodu”.

Istraživački tim nije našao ove nepravilnosti u dijamantima samo na jednom mestu ‒ za analizu su korišćeni primerci iz Južne Afrike, Bocvane, Kine, Konga  i Meksika ‒ što ukazuje na to da je fenomen globalan. Dijamanti su nastajali milionima godina unutar Zemlje na izuzetno visokim temperaturama često preko osam stotina Celzijusovih stepeni.

Zemlja iznutra (Vikipedija)

„Unutrašnji omotač planete, koji čini osamdeset procenata mase, sastoji se od silikatnih minerala gvožđa, kalcijuma i aluminijuma. Sada među jedinjenja koja ga ‒ čine možemo svrstati i vodu”, rečeno je na konferenciji za štampu koja je održana tim povodom.

Led VII-N, posebni oblik vode koji postaje stabilan pod pritiskom od 24 gigapaskala ‒ 24.000 atmosfera, odranije je poznat iz laboratorijskih testiranja izvesnih materijala.U dijamantima inkluzije su u čvrstom stanju. Međutim, smatra se da je usled visokih temperatura i pritiska u dubini unutrašnjeg omotača, njegova struktura tečna.

Dalja istraživanja su potrebna da bi se bolje shvatilo koliko oblasti bogate vodom u omotaču učestvuju u ukupnim zalihama vode na Zemlji i razumeli mehanizmi funkcije radioaktivnih elemenata koji generišu unutrašnju toplotu njenog metalnog jezgra. Otkriće vode unutar Zemljinog omotača doprineće preciznijem tumačenju njegovog sastava i strukture, kao i boljem razumevanju procesa stvaranja toplote pod korom planete.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar