МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЛЕЊИ ЉУДИ ПАМЕТНИЈИ

Shutterstock

Shutterstock

На лењост се одувек гледа као на негативну особину, нешто чиме се сигурно нико од нас не би требало претерано да хвали. Ипак, најновије истраживање могло би да укаже на супротно. Изгледа да су лењи људи заправо паметнији од оних који су стално активни, бар тако тврде научници. Истраживачи са Florida Gulf Coast University методом писаног тестирања пронашли су савршену истраживачку групу која је на примеру покушала да докаже постојећу теорију да су лењи људи често успешнији, паметнији, а неретко имају и много боље послове. Поделили су групу на два дела, на оне који су активно размишљали и тражили ситуације које изискују одређени интелектуални напор и оне који би радије учинили било шта него мислили. Затим су надгледали њихове активности и, након седам дана тестирања, дошли до следећих резултата.

Наиме, њихово истраживање показало да су мислиоци били значајно мање активни током недеље од својих колега који су мање размишљали. То би значило да су они који су више размишљали више и ленчарили, а ево како истраживачи то објашњавају. Према њиховом мишљењу, паметнији људи су лењи јер имају дужи распон пажње и не требају непрестано да буду у покрету тражећи следеће облике забаве. Другим речима, интелектуалци могу сатима да седе читајући, дремајући и размишљајући, док се наводно они мање интелигентни воде супротном логиком.

Њихову тврдњу потврђује и студија из 2015. године објављена у часопису „Journal of Health Psychology“. Већ је тада доказано да људи који су мање физички активни имају тенденцију да буду интелигентнији од физички активнијих људи, а истраживачи су том приликом чак развили и шминкерски опис лењости коју називају потребом за спознајом, преноси Индекс.хр.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар