PO GLAVI ČITAOCA

MALENI I NANOROBOTI

440 pregleda
Ilustracija

Roboti nanoveličina još nisu primenjeni u praksi, iako su u fokusu istraživanja. Od njih se očekuje najveća korist.

Sonja Vrban

Nedavno je u Zagrebu održana promocija nove knjige „Galaksijinog autora iz Zagreba, profesora dr Gojka Nikolića, Minijaturni i nanoroboti.U ime izdavača, Centra izvrsnosti kompetencija, održala je urednica profesorka Sonja Vrban, koja je ukazala na važnost knjige i njen kvalitet.

Skupu su se obratili i recenzenti. doc. primarijus dr Vjekoslav Jeleč, dr. medicine, neurohirurg iz KB Dubrava, izjavivši je da se knjiga može smatrati i naučnim delom jer je sistematično obradila potpuno novo područje, skoro nepoznato široj javnosti ali i stručnjacima. Istakao je da je sadržaj prikazan pregledno, razumljivo i stručno. Prof. dr. Dubravko Rogale, dipl. inž. s Tekstilno-tehnološkog fakulteta kao recenzent smatra da knjiga Minijaturni i nanoroboti predstavlja jedinstveno autorsko delo u svetskim merilima, a posebnu vrednost predstavlja činjenica da je pisana na hrvatskom jeziku. Predstavlja izrazito aktuelno, nadasve savremeno, zanimljivo i unikatno delo. Treći recenzent prof. drŽeljko Šitum dipl. inž. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu ističe da knjigu treba preporučiti kao vrednu literaturu za edukaciju studenata i inženjera u području minijaturne robotike, medicinskog inženjerstva i bionike, jer predstavlja originalno i savremeno delo koje na inspirativan način obrađuje izrazito aktuelne teme razvoja biotehnoloških sistema.

Autor knjige prezentirao je sadržaj i razloge koji su ga podstakli da je napiše. Godinama se bavi tim područjem. Predavao je te teme studentima robotike na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, i na poslediplomskim studijima na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Do danas nije postojala knjiga koja je sisetmatično obrađivala to područje.

Knjiga ukazuje na mnogobrojna rešenja koja postoje u prirodi, a temeljem kojih su osmišljena različita tehnička rešenja. Priroda je ogroman „inženjerski uredi neiscrpno vrelo ideja.Razvoj i istraživanja načina rada i proizvodnje minirobota, mikrorobota i nanorobota danas je jedno od najvažnijih područja kojima se bave brojni naučnici i razvojni inženjeri. Najveći broj istraživanja usmeren je na njihovu primenu u medicini. Deo je već u standardnoj upotrebi u bolnicama. To su minijaturni roboti u obliku endoskopskih kapsula. Kada se progutaju snimaju ceo probavni trakt i šalju brojne slike koje se pohranjujuvan tela i potom analiziraju. Mogu obavljati i biopsiju, pa i pojedine intervencije unutar probavnog trakta.

Naslovnica knjige

Roboti nanoveličina još nisu primenjeni u praksi, iako su u fokusu istraživanja. Od njih se očekuje najveća korist. Zanimljivo je mnoštvo novih ideja i raznolikost pristupa u rešavanju tih minijaturnih uređaja. To je područje multidisciplinarno. Zastupljena su područja koja obuhvataju mehatroniku, hemiju, fiziku, biologiju i medicinu. U knjizi se nije mogao izbeći taj multidisciplinarni pristup. Upoznavanjem tih ideja širi se vidokrug spoznaja o mogućnostima izrade i primene koji je potreban svakom savremenom stručnjaku, projektantu novih sistema.

S obzirom na to da postoji ili se razvija mnoštvo ideja i rešenja, u knjizi se nastojalo prikazati najvažnija koja najviše obećavaju da će se uskoro ostvariti. Mnogo slika i prikaza najbolje ilustruju zamisli inovatora i istraživača. Uz razna rešenja ili istraživanja navedena su imena istraživača i istraživačkih institucija da bi se ukazalo na zainteresovanost važnih istraživačkih centara koji daju jemstvo daljeg razvoja i uspešnost rešenja.

Autor je posebno istakao izvrsna grafička rešenja knjige koje je izradila dizajnerka Antea Rap iz Kopenhagena.Veliki broj od 149 literaturnih navoda omogućuje zainteresovanim čitaocima detaljnije informisanje o pojedinim rešenjima ili istraživanjima.

(Ilustracija Pixabay)

O autoru

administrator

Ostavite komentar