МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАТЕМАТИЧКИ НЕУРОНИ

Shutterstock

Shutterstock

Приликом извођења прорачуна, неки неурони су активни при сабирању, а други при одузимању, показала је немачка студија.

Мозак има неуроне који се посебно активирају током одређених математичких операција. Налази указују да су неки од откривених неурона активни искључиво током сабирања, док су други активни током одузимања. Њима је свеједно да ли је упутство за рачунање записано као реч или као симбол, преноси Science Daily. Резултати студије објављени су у часопису Current Biology. Већина деце у основној школи вероватно већ зна да три јабуке плус две јабуке представљају пет јабука. Међутим, још је углавном непознато шта се дешава у мозгу током таквих прорачуна. Ова студија универзитета у Бону и Тибингену сада баца светло на ово питање. Истраживачи су имали користи од посебне карактеристике одељења за епилептологију у Универзитетској болници у Бону, која је специјализована за хируршке захвате на мозгу људи са епилепсијом.

Kод неких пацијената, напади увек потичу из истог подручја мозга. Да би прецизно локализовали ово дефектно место, лекари пацијентима уграђују неколико електрода. Сонде се могу користити за прецизно одређивање порекла грча. Поред тога, активност појединачних неурона може се мерити путем ожичења. У тренутној студији учествовало је пет жена и четири мушкарца. Имали су електроде уграђене у такозвани темпорални режањ мозга за снимање активности нервних ц́елија. У међувремену учесници су морали да обаве једноставне аритметичке задатке.

„Открили смо да се различити неурони активирају током сабирања и током одузимања, објашњава професор Флоријан Морман са одељења за епилептологију Универзитетске болнице у Бону. Није био случај да су неки неурони реаговали само на знак +”, а други само на знак .И када смо математичке симболе заменили речима, ефекат је остао исти”, објашњава Естер Kутер, која је докторирала у истраживачкој групи проф. Мормана.На пример, када је од испитаника затражено да израчунају пет плус три, њихови неурони сабирања су се вратили у акцију; док су за ,седам минус четири њихови неурони одузимања ступили у акцију.

Ово показује да откривене ћелије заправо кодирају математичко упутство за акцију. Мождана активност је тако са великом тачношћу показала какве задатке испитаници тренутно израчунавају. Професор Андреас Најдер са Универзитета у Тибингену је надгледао студију заједно са професором Морманом.Из експеримената са мајмунима знамо да неурони специфични за одређена рачунска правила такође постоје у њиховом мозгу”, каже он. Професор Морман је нагласио да ова студија означава важан корак ка бољем разумевању једне од наших најважнијих симболичких способности, односно рачунања помоц́у бројева”.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар