MEĐU IZMEĐU

MENSIJANCI U BEOGRADU

559 pregleda

Oko 500 natrosečno inteligentnih pojedinaca iz 38 zemalja sveta okupiće se, od 31. jula do 5. avgusta, u hotelu „Metropol Palas” na ovogodišnjem skupu članova „Mense” iz cele Evrope (EMAG), a povodom prvog testiranja pre 30 godina u organizaciji „Galaksije”.

Da ne bude zabune, to su žitelji retke zemlje visokointeligentnih pojedinaca koja se rasprostire na svim kontinentima, s količnikom (IQ) 148 (ili više) po Katelevoj skali ili 130 po Vekslerovoj skali, sabranih pod okriljem nadaleko čuvenog međunarodnog udruženja „Mensa”. Naziv potiče od latinske imenice mensa – sto.

Osnovali su ga 1946. u Emgleskoj  australijski advokat Roland Beril i engleski naučnik dr Lanselot Vers ciljem da razvija ljudsku inteligenciju na dobrobit celog čovečanstva. U međuvremenu je Mensa je prerasla u međunarodnu organizaciju sa 50 nacionalnih ogranaka širom sveta, sa oko 100.000 članova (u preko 100 zemalja), od kojih je najpretežniji deo naseljen u SAD (50.000) i Britaniji (25.000).

U naše krajeve stigla je talno pre tri decenije, zahvaljujući časopisu „Galaksija” koji je organizovao prvo testiranje u jednoj, kako se tada zvalo, zemlji „iza gvozdene zavese”. U Beograd se tada sjatilo više od hiljadu znatižljenika oz celve ondašnje Jugoslavije, uglavnom srednjoškolaca i visokoškolaca, mnogi u pratnji jednog od roditelja. Deset godina docnije u Novom Sadu je obnovljena „Mensa Jugoslavije”, nakon istoimene i prvoutemeljene 1989. u Zagrebu, da bi 2008. preimenovana u „Mensu Srbije” koja danas ima oko hiljadu članova.

Istovremeno na istom mestu održaće se druga taredom međunarodna stručno-naučna konferencija „Darovitost, obrazovanje i razvoj”, s brojnim učesnicima iz Srbije i inostranstva. Prehodna je upriličena lane u Novom Sadu. Očekuje se mnoštvo zanimljivih predavanja i iskustava u radu s darovotima, a posebno u njihovom prepoznavanju u najranijem uzrastu čemu je „Mensa” težila od svojih prvih dana.

Zamisao da se „Mensa” pozove u jednu socijalističku zemlju čitaocima „Galaksije” je 1987. saopštio tadašnji visokoškolac Sven Hauptfeld iz Zagreba,  potonji prvi predsednik „Mensa Jugoslavije”, koga ovom prilikom pozdravljamo. Ceo višemesečni poduhvat usmeravao je mr Aleksandar Petrović, zamenik glavnom urednika, danas redovni profesor Univerziteta u Beogradu.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Znate li kakvi su bili prvi rezultati testiranja i zasto je testiranje ponavljano posle nekog vremena? Iz kog razloga MENSA Srbije koristi jedne iste knjizice sa zadacima ocigledno jako dugo kada se svuda u svetu te knjizice cesto menjaju, odnosno pitanja u njima (mislim da su mi u USA rekli 2 ili 4 puta godisnje) kako ne bi bilo zloupotrebe? Objasnjenje da nema para za stampanje nema nikakvog smisla, jer se testiranje placa, a drugo, zadrzavanje istih pitanja dugo vremena rusi postavku validnog testiranja.

Ostavite komentar