?> МЛАДЕ ЗВЕЗДЕ К’О ИВЕРЈЕ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МЛАДЕ ЗВЕЗДЕ К’О ИВЕРЈЕ

Slike nebula

NASA

Научници су уочили скуп младих звезда и облака гаса како искачу из спиралних кракова Млечног пута попут иверја дрвета.

Налази, описани у часопису Астрономија и астрофизика осветљавају поглед истраживача на финију структуру наше матичне галаксије. Астрономи генерално класификују галаксије у три велике категорије – елиптичне, спиралне и неправилне, са више од две трећине посматраних галаксија спиралног облика, укључујући наше пребивалиште, Млечни пут.

Док имају грубу представу о величини и облику спиралних кракова Млечног пута, они кажу да је посматрање целе структуре наше галаксије изазовно јер се Земља налази у њој. „То је као да стојећи насред Тајмс сквера покушавате да нацртате карту Менхетна”, објаснили су научници Насине лабораторије за млазни погон у Калифорнији.

У новој студији посматрали су део „Стрелчевог крака” галаксије и открили непознату особину с „драматично другачијом” оријентацијом. Иако се раније сматрало да се младе звезде уско поклапају са обликом кракова у којима се налазе, сада су открили четири облака гаса или маглине које стварају звезде, а излазе из крака Стрелца „попут иверја из дрвета”. Истраживачи су анализирали маглине Орао, Омегу, Трифид и Лагуну.

Користили су Насин, сада пензионисани, свемирски телескоп Спицер да потраже новорођене звезде у маглинама, јер он може детектовати инфрацрвено светло које продире у облаке гаса и прашине галаксије. Комбинујући нова открића са најновијим подацима из мисије Гаја” Европске свемирске агенције, открили су да је дуга, танка структура повезана са Стрелчевим краком сачињена од младих звезда које се крећу скоро истом брзином и у истом смеру кроз свемир.

„Кључно својство спиралних кракова је то како вијугају око галаксије”, рекао је Мајкл Кун, водећи аутор студије, додајући да се ова карактеристика мери „углом нагиба” крака. Како спирала постаје све отворенија, угао нагиба круга се повећава. Док већина модела Млечног пута сугерише да Стрелчев крак формира спиралу са углом нагиба од око 12 степени, структура испитана у садашњем истраживању наводи да је реч о углу од скоро 60 степени.

„Када спојимо податке Гаје и Спицера, и коначно видимо детаљну, тродимензионалну мапу, можемо запазити да у овом региону постоји прилична сложеност која једноставно раније није била очигледна”, истиче др Кун. Иако није јасно шта узрокује стварање спиралних кракова у галаксијама попут Млечног пута, научници спекулишу да су се звезде у овом делу Стрелчевог крака вероватно формирале отприлике у исто време, у истој области, и да су на њих јединствено утицале силе које делују у галаксији, као што су гравитација и поремећаји услед ротације.

„На крају, ово је подсетник да постоје многе неизвесности у вези са структуром Млечног пута великих размера и да морамо да посматрамо детаље ако желимо да разумемо ширу слику”, рекао је Роберт Бењамин, коаутор студије са Универзитета Висконсин-Вајтвотер. „Ова структура је мали део Млечног пута, али би нам могла рећи нешто значајно о галаксији у целини.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар