МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУЊА ИЗАЗИВА ИМПОТЕНЦИЈУ

Као бомба (Википедија)

Као бомба (Википедија)

По неким прорачунима особа која стоји поред места удара грома, удаљена десетак метара, може да доживи ударни талас сличан оном какав производи бомба од пет килограма тринитротолуола (ТНТ).

Шта се догађа човеку када га погоди гром? Удар муње је веома гадна ствар. Може јако да опече и да остави тешке ожиљке и ране. Од удара муње у САД годишње, у просеку, погине 47 људи. Иако 90 одсто оних које удари муња преживе, није на одмет знати како овај удар небеског електрицитета.

Иако удар муње велики проценат људи преживи, то не прође без последица будући да задобијене повреде могу бити дуготрајне. Будући да су муње узрок 75.000 пожара годишње у САД, и да њихов удар може у трену да преполови дрво, страшно је и помислити што може да уради људском телу.

Удар муње посебно може да нашкоди
очима, пошто је у стању да пробуши
рупице у мрежници ока и доведе до
стварања мрене за само неколико дана
или недеља. Остале нуспојаве укључују
код мушкараца и смањење либида.

Муња настаје у тренутку пражњења атмосферског електричнога напона концентрисаног у олујним, грмљавинским облацима (кумулонимбусима), а прати је појава снажног бљеска светлости и звучног удара – грома, пише „Бизнис инсајдер”. У грмљавинским облацима електрични потенцијал нарасте и до три милиона волти, па ваздух више није довољан изолатор. Због тога долази до избијања електричног напона унутар самог облака, према другим облацима, према околном ваздуху или према тлу.

Тешке последице (Википедија)

Kада та количина струје уђе у људско тело, долази до кратког споја малих електричних сигнала који покрећу срце, плућа и нервни систем. Такав струјни удар може да изазове срчани удар, оштећење мозга и кичме, па чак и амнезију.

Струја, међутим, није једини проблем. Удар муње постиже високу температуру. У само једној секунди може да угреје ваздух до температуре пет путе већа од тренутне на осунчаној површини. По неким прорачунима особа која стоји поред места удара грома, удаљена десетак метара, може да доживи ударни талас сличан оном какав производи бомба од пет килограма тринитротолуола (ТНТ).

Експлозија може у тренутку човека
да остави потпуно голог, односно да
разнесе одећу и обућу коју има на себи.

Удар муње посебно може да нашкоди очима, пошто је у стању да пробуши рупице у мрежници ока и доведе до стварања мрене за само неколико дана или недеља. Остале нуспојаве укључују и импотенцију код мушкараца и смањење либида. На површини тела удар муње може да остави тешке опекотине и изазове разгранате ожиљке, које буквално могу да изгледају као гране дрвета. Оне су карактеристичне баш за удар грома и називају се Лихтенбергове фигуре.

Висока температура удара може да загреје било који метал који човек носи на себи или имат са собом, и да тако проузрокује опекотине трећег степена. Експлозија може у тренутку човека да остави потпуно голог, односно да разнесе одећу и обућу коју има на себи. Kада је у питању заштита од удара, ако вас невреме затекне напољу, избегавајте усамљено дрвеће и отворене површине. Потрудите се да се што пре нађете на сигурном месту, а најсигурнији ћете бити у некој згради или аутомобилу.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар