MEĐU IZMEĐU

MUŠKI PODIZAČ KORONE

210 pregleda

Nizak nivo testosterona kod muškaraca povećava rizik od težeg oblika kovida-19.

Istraživači iz SAD i Saudijske Arabije opisali su direktnu vezu između nivoa testosterona, progresije bolesti i lošijih ishoda kod muškaraca koji su oboleli od kovida-19, a njihova studija je objavljena u časopisu Medical Hypotheses. Koronavirus ulazi u organizam putem sluzokože, gde ulazi u alveolarne epitelne ćelije pomoću receptora za angiotenzin – konvertujući enzim II (ACE-2) i TMPRSS2.

ACE-2 receptori igraju ključnu ulogu u zaštiti pluća, a virusno vezivanje za te receptore dereguliše tu zaštitu. Budući da se ACE-2, takođe pojavljuje, u Lejdigovim ćelijama testisa kao sastavni proizvod, to utiče na izlučivanje testosterona kod muškaraca koji su oboleli od kovida-19, prenosi News medical. TMPRSS2 je dobro poznata meta androgenih receptora čija aktivacija povećava nivoe TMPRSS2 u mnogim tkivima i to viša u plućima muškaraca nego u plućima žena.

Testosteron pojačava imunološki odgovor, pa zbog toga nizak nivo serumskog testosterona negativno utiče na biološke markere. Oboleli od kovida-19 koji su imali nizak nivo testosterona razvili su ozbiljne simptome, da su im bili potrebni respiratori. Muškarci imaju oko osam puta viši nivo testosterona u odnosu na žene. Studije su već pokazale da kovid-19 utiče na muškarce mnogo više nego na žene. Stopa smrtnosti kod muškaraca sa kovidom dvostruko je veća od stope smrtnosti kod žena sa kovidom.

Smanjen nivo testosterona kod kritično bolesnih muškaraca negativno utieče na rad endotelnih ćelija i podstiče neispravan imunološki odgovor. Takođe utiče na sposobnost tela da se odupre virusu. Na osnovu tih nalaza, autori pretpostavljaju da je nizak nivo testosterona direktno povezan s težinom bolesti i lošijim kliničkim ishodom kod muškaraca sa kovidom-19. Gojaznost kod muškaraca, takođe, podstiče proizvodnju više protivupalnih citokina što prouzrokuje povećanu ranjivost i ozbiljnije stanje, ali i kliničke ishode.

Mnoga istraživanja pokazala su povezanost između postupnog smanjenja nivoa testosterona i ozbiljnih plućnih komplikacija koje su dovele do primanja pacijenta u jedinicu intenzivne nege, korišćenja respiratora i lošijeg ishoda.S druge strane, navodi se i da visok nivo testosterona rezultira trombozom, što je još jedna smrtonosna manifestacija kod bolesnika koji imaju kovid-19.Zboga toga istraživači smatraju da bi njihovi nalazi mogli da pomognu lekarima u promeni načina lečenja muških pacijenata koji su zaraženi koronavirusom.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar