МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МУШKИ ПОДИЗАЧ KОРОНЕ

Shutterstock

Низак ниво тестостерона код мушкараца повећава ризик од тежег облика ковида-19.

Истраживачи из САД и Саудијске Арабије описали су директну везу између нивоа тестостерона, прогресије болести и лошијих исхода код мушкараца који су оболели од ковида-19, а њихова студија је објављена у часопису Medical Hypotheses. Kоронавирус улази у организам путем слузокоже, где улази у алвеоларне епителне ћелије помоћу рецептора за ангиотензин – конвертујући ензим II (ACE-2) и TMPRSS2.

ACE-2 рецептори играју кључну улогу у заштити плућа, а вирусно везивање за те рецепторе дерегулише ту заштиту. Будући да се ACE-2, такође појављује, у Лејдиговим ћелијама тестиса као саставни производ, то утиче на излучивање тестостерона код мушкараца који су оболели од ковида-19, преноси News medical. TMPRSS2 је добро позната мета андрогених рецептора чија активација повећава нивое TMPRSS2 у многим ткивима и то виша у плућима мушкараца него у плућима жена.

Тестостерон појачава имунолошки одговор, па због тога низак ниво серумског тестостерона негативно утиче на биолошке маркере. Оболели од ковида-19 који су имали низак ниво тестостерона развили су озбиљне симптоме, да су им били потребни респиратори. Мушкарци имају око осам пута виши ниво тестостерона у односу на жене. Студије су већ показале да ковид-19 утиче на мушкарце много више него на жене. Стопа смртности код мушкараца са ковидом двоструко је већа од стопе смртности код жена са ковидом.

Смањен ниво тестостерона код критично болесних мушкараца негативно утиече на рад ендотелних ћелија и подстиче неисправан имунолошки одговор. Такође утиче на способност тела да се одупре вирусу. На основу тих налаза, аутори претпостављају да је низак ниво тестостерона директно повезан с тежином болести и лошијим клиничким исходом код мушкараца са ковидом-19. Гојазност код мушкараца, такође, подстиче производњу више противупалних цитокина што проузрокује повећану рањивост и озбиљније стање, али и клиничке исходе.

Многа истраживања показала су повезаност између поступног смањења нивоа тестостерона и озбиљних плућних компликација које су довеле до примања пацијента у јединицу интензивне неге, коришћења респиратора и лошијег исхода. С друге стране, наводи се и да висок ниво тестостерона резултира тромбозом, што је још једна смртоносна манифестација код болесника који имају ковид-19. Збога тога истраживачи сматрају да би њихови налази могли да помогну лекарима у промени начина лечења мушких пацијената који су заражени коронавирусом.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар