МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НА МАРСУ ТЕКЛА ЛАВА

NASA/Perseverance

NASA/Perseverance

Показало се да је камење интереаговало с водом више пута, а део узорака садржавао је органске молекуле. Та открића могла би научницима помоћи да створе слику временског тока оног што се догађало у Језеру, како је назван кратер у који је слетео ровер.

Насин ровер Perseverance слетео је на Марс пре само 10 месеци. Научници су објавили да је већ открио нешто потпуно неочекивано. Наиме, открио је да је на месту древног језера некад текла вулканска лава. Kако јавља CNN, најновије откриће ровера показује да је корито језера по којем се вози од слетања формирала текућа вулканска лава. Насини научници кажу како је то потпуно неочекивано”. Раније се мислило да је камење на дну корита седиментног порекла.

Показало се да је камење интереаговало с водом више пута, а део узорака садржавао је органске молекуле. Та открића могла би научницима помоћи да створе слику временског тока оног што се догађало у Језеру, како је назван кратер у који је слетео ровер, али би могло имати и шире импликације за разумевање Марса. Ново откриће најављено је на јесењој конференцији Америчког геолошког друштва у Њу Орлеансу.

Наиме, научници су се годинама питали да ли је камење у кратеру Језеро седиментно, односно створено од слојева материјала које је нанела древна река, или је пак вулканског порекла – оно које се ствара кад се охлади текућа лава.Почео сам очајавати мислећи да никад нећемо сазнати одговор”, рекао је Kен Фарли из Института Калтек који ради на пројекту. Све се променило кад је ровер почео користити бушилицу да би узео узорке камења.Kристали у камењу били су коначани доказ”, рекао је Фарли.

Наиме, Perseverance је опскрбљен великим бројем софистицираних инструмената који могу снимити и анализирати узорке камења и разоткрити њихов састав, нарочито онај минерални. У новембру ове године је једним од их инструмената проучавао камен којем су истраживачи дали надимак Brac. Анализа је открила велике кристале окружене другим кристалима, што упућује на чињеницу да се ради о камену вулканског порекла.Добар студент геологије ће вам одмах рећи да нам таква текстура говори да се камен формирао стварањем кристала и слегањем у магми која се полако хлади – примерице у дебелом слоју текуће лаве или језеру лаве”, објаснио је Фарли.

Такав камен је потом у више наврата дошао у контакт с водом, што га чини изузетно корисним научницима који ће из њега моћи датирати догађаје у кратеру Језеро и боље разумети период у којем је вода била нормална појава на површини Марса, а и одгонетнути рану повест те планете.Ово је било потпуно неочекивано. Сад морамо разумети што то значи. Могу спекулисати да ово вероватно није изворно корито кратера. Судећи по пречнику кратера, очекујемо да је изворно корито кратера било знатно дубље од овог што сад видимо”, рекао је Фарли.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар