МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАДЉУДИ БИЋЕ ТЕЛЕПАТЕ

Општење мислима (Википедија)

Општење мислима (Википедија)

Неурохирург Ерик Леутхарт са Универзитета Вашингтон истиче да ће у будућности људима бити уграђивани миникомпјутери у мозак и да ће бити формирана врста „надљуди”, који ће путем мисли комуницирати међу собом и са апаратима.

Како електронике компјутера постају све мање, ускоро ће моћи да, без већих проблема, буду усађене у мозак. Леутхарт наводи да ће „телепате” моћи да преносе информације другим људима и апаратима користећи уметке у мозгу.

С обзиром на брзину којом се технологија
мења, није немогуће замислити да ће за
20 година све што је сада у мобилним
телефонима бити у „зрну пиринча”.

„Питање је само да ли ће до тога доћи за десет или сто година. Реч је о неизбежном развоју човечанства”, наводи Леутхарт, који је написао два романа и једну драму „како би припремио друштво за надолазеће промене”.

Ерик Леутхарт (Википедија)

С обзиром на брзину којом се технологија мења, није немогуће замислити да ће за 20 година све што је сада у мобилним телефонима бити смештено у „зрну пиринча”. „Уређај те величине могао би да се уклопи у људску главу на минимално инвазиван начин, како би могао да врши неопходне радње потребне да се формира мозак-компјутер”, наводи Леутхарт, а преносе научни портали.

„Неуронска чипка” моћи да помогне људима са
тешким можданим повредама већ за четири
године, а за осам до десет година та технологија
у стилу „Матрикса” биће доступна сваком.

Власник компаније „Тесла моторс” Илон Маск већ развија начине за повезивање људи и компјутера. Пројекат се заснива на технологији „неуронске чипке”, а реч је о ситним електродама уметнутим у мозак. Преко њих би се једног дана могле уносити мисли у мозак и скидати из њега и преносити у компјутер.

Маск сматра да ће „неуронска чипка” моћи да помогне људима са тешким можданим повредама већ за четири године, а за осам до десет година та технологија у стилу „Матрикса” биће доступна сваком.

(Извор Срна) 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар