MEĐU IZMEĐU

NAJBOGATIJI SPORTISTA

256 pregleda
Ilustracija

Smatrali su ga polubožanstvom, učestvovao je u 4.257 trka i ostvario veliki broj pobeda.

Pitanje koliko sportisti zaista treba da zarađuju i da li su moderni transferi prevršili granicu godinama izaziva burne debate u javnosti. Kristijano Ronaldo, Lionel Mesi, Lebron Džejms i mnogi drugi sportisti primaju ogromne plate, a Kilijanu Mbapeu je ponuđeno neverovatnih milijardu dolara da dođe u Saudijsku Arabiju.Ipak, svi su oni maltene siromasi kada se uzme u obzir bogatstvo i božanski status koji je uživao kočijaš Gaj Apulej Diokle. Trke dvokolica bile su najpopularniji sport u drevnom Rimu, a manifestacija su održavane širom carstva i na stadione privlačile na desetine hiljada ljudi.

Rođen je oko 104. godine u provinciji Lusitanija (današnja Portugalija), u kojoj su uzgajani najbrži konji tog vremena. Iako se ne zna mnogo o njegovom detinjstvu, veruje se da je od malena odgajan i treniran da postane vozač dvokolica.Njegov prirodni talenat zajedno s rigoroznim treningom pomogao mu je da brzo napreduje u svetu popularnog konjičkog sporta.Ono što ga, osim talenta za trke, odvaja od drugih sportista i tada i sada jeste impresivno bogatstvo koje je stekao tokom karijere. Zahvaljujući stalnim pobedama i ogromnim nagradama koje su vozači dobijali, Diokle je zaradio 35.863.120 sestercija, što bi u današnjem novcu iznosilo oko 15 milijardi dolara!

Da bi se zaista dobila prava slika o bogatstvu kojim je raspolagao, treba uzeti u obzir istorijski kontekst i koliku je kupovnu moć imao novac koji je posedovao. Diokle je bio ne samo najbogatiji sportista Rimskog carstva, već jedan od najbogatijih ljudi u njemu.Posedovao je luksuzne vile, ogromna imanja, vojsku slugu, uživao je u najfinijim jelima i vinima. Njegovo bogatstvo činilo je oko jedan i po odsto ukupne godišnje potrošnje čitavog carstva, što bi u slučaju nekog američkog sportiste danas iznosilo oko sto milijardi dolara.

Postojala su četiri tabora (nešto slično današnjim timovima) u trkama dvokolica u drevnom Rimu – zeleni, crveni, beli i plavi. Svaki je imao svoje štale, ergele, menadžere, uzgajivače, mecene, sponzore i vozače.Bile su to ogromne profesionalne organizacije sa velikim brojem navijača i burnim rivalstvima, a čak su i carevi imali svoje omiljene timove.Diokle je već sa 18 godina stigao u Rim. Isprva se pridružio belima i pobedio svoju prvu trku nakon dve godine. Ostao je tu još četiri godine, nakon čega je prešao kod zelenih. Tu ga je pratila nesreća, niz loših trka i ozbiljna povreda.

Tri godine kasnije prešao je kod crvenih, gde je ostao 15 godina i trijumfovao više od hiljadu puta, pre nego što se penzionisao sa 42 godine. Njegova karijerna statistika je učešće na 4.257 trka, od čega je pobedio u 1.463.Uživao je status prave superzvezde. Osim što je pobeđivao u trkama bio je izuzetno harizmatičan, a publika ga je obožavala. Kakav status je uživao najbolje govori činjenica da su mu posle penzije podignuta dva spomenika.

(Ilustracija Profimedia)

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar