МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈДАЉА „ЦРНА РУПА” ДО САДА

Уметнички приказ (Википедија)

Уметнички приказ (Википедија)

Маса овог космичког чудовишта, на основу првих прорачуна,  износи 800 милиона Сунаца, а од Земље је удаљено 13,1 светлосних година.

Астрономи из САД и Немачке недавно су открили најстарију и најдаљу супермасивну „црну рупу” икада на око 13,1 милијарди светлосних  година од Земље. Маса овог космичког чудовишта, на основу првих прорачуна, износи 800 милиона Сунаца. У овом трагалачком подихвату користили један од телескопа у опсерваторији Лас Кампанас (Чиле), велики бинокуларнои телескоп у Аризони (САД) и телескоп „Џемини” на Хавајима, објављено је 6. децембра у чувеном научном часопису „Природа” (Nature).

Новооткривена „црна рупа” део је најранијег и најудаљенијог квазара до сада опаженог (квазари су огромни извори зрачења које покрећу „црне рупе” милијардама пута масивнијим од наше матичне звезде). Овај квазар, назван Ј1342 + 0928, настао је око 690 милиона година након „Великог праска”, када је космос био само пет одсто стар у односу на данас (13,8 милијарди година).

„То је једини објект који до сада видели из ове ере”, рекао је Роберт Симкое, професор физике у МИТ-јеовом институту за астрофизику и истраживање свемира. „Има изузетно велику масу, упркос томе што космос био толико млад, а не би требало ни да постоји”.

Научници се надају да ће нова „црна рупа” помоћи да осветле бројне космичке тајне, да се објасни како су оне могле достићи џиновске размере тако брзо после „Великог праска” и да ишчезне помрчина мрачне која на почетку испуњавала цео космос.

Настанак тако масивног објекта, како се претпоставља, било је могуће захваљујући веома згуснутом подручју космоса. Зато се „црна рупа” брзо повећала, усисавајући околну материју, а касније јој се раст успорио: И постала је типична супермасивна „црна рупа” у средишту елиптичне галаксије.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар