МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈВЕЋА КАМЕРА НА СВЕТУ

Илустрација

Илустрација

Истраживачи из SLAC National Accelerator лабораторије ускоро ће завршити склапање Legacy Survey of Space and Time (LSST), највеће дигиталне камере на свету, која је намењена за прављење астрономских фотографија. LSST камера је величине аутомобила и тешка је око три тоне. Поседује сочиво пречника 1,57 метра и сензор резолуције 3.200 MP, који ће бити хлађен на минус 100 степени Целзијуса да би се приликом фотографисања смањио шум.

Планира се да ова камера буде инсталирана на телескоп у Вера Си Рубин обсерваторији у Чилеу, а њен задатак ће бити да десет година фотографише ноћно небо. Фотографије ће помоћи научницима да разумеју неке од највећих мистерија универзума. Тренутно се налази у фабрици близу Сан Франциска, где се склапа већ седам година, а на своју радну локацију биће премештена у мају следеће године.

Сама камера је скоро потпуно завршена, али да би постала оперативна неопходно је да се преко сочива инсталира шест филтера. Сваки филтер ће пропуштати само одређени опсег таласних дужина светлости. Они су из својих производних погона већ допремљени на локацију где се налази и камера, али још увек нису постављени на њу. Kада буде превезена у опсерваторију, очекује је сет финалних тестирања и подешавања, а прве фотографије можемо да очекујемо током 2024. године.

Kамера ће бити способна да види широк распон светла, од скоро ултраљубичастих, до скоро инфрацрвених таласа, а направљена је од 189 CCD сензора. Интересантно је да је сочиво за ову камеру ушло у Гинисову књигу рекорда”. Kада буде оперативна, камера ће у току ноћи снимати 15 TB података, а планирано је да у току свог радног века сними 37 милијарди звезда и галаксија.

(PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар