MEĐU IZMEĐU

NAJVEĆI PENIS IKADA

950 pregleda
Ilustracija

Arheolozi su nedavno na drevnom rimskom nalazištu u Španiji pronašli kamenu skulpturu penisa dugačku oko 46 centimetara, verovatno najveću rezbariju rimskog falusa pronađenu dosad.Stručnjaci navode da su drevni Rimljani isklesali i izložili ove genitalije da bi se zaštitili od loše sreće, piše Live Science. Najpre su otkrili dugačko isklesano okno u El Igueronu, nalazištu u blizini grada Nueva Karteha u pokrajini Kordoba.

El Higueron datira iz četvrtog veka pre Hrista i bio je izvorno iberijsko naselje pre nego što su ga preuzeli i izgradili Rimljani, koji su osvojili ovu oblast 206. godine pre Hrista. Stručnjaci smatraju da su Rimljani s ponosom izložili ovo zanimljivo umetničko delo u podnožju novoizgrađene kule.Falus je bio važan simbol u starorimskoj kulturi; često se koristio kao zaštita od loše sudbine ili kao srećonoša za bolju potenciju kod muškaraca. Zbog toga se rezbarije falusa često nalaze na rimskim nalazištima.

Naime, Rimljani su verovali da ih simbol falusa štiti od Urokljivog oka, drevnog utelovljenja loše sreće koje se često prikazuje kao veliko oko što ne trepće. Stoga su ih često rezbarili ili oslikavali na spoljnim delovima zgrada i oko prozora i vrata, čak su ih postavljali na javnim okupljalištima.Rimljani su smatrali da su ti prostori posebno izloženi natprirodnim opasnostima jer se tamo sreće mnogo ljudi. Verovali su da su zloćudne sile Urokljivog oka u posebno moćne”, objasnio je istoričar Adam Parker s Državnog univerziteta u Velikoj Britaniji.

Osim toga, falusi su se često nosili kao privjesci ili nakit da bi se potencirala muževnost i plodnost.Nije za sasvim poznato koliko je točno otkriveno rezbarija falusa u područjima koje je nekad kolonizovalo Rimsko carstvo, no samo u Ujedinjenom kraljevstvu su pronađena najmanje 92 primerka izrezbarenih genitalija. Primerci su napravljeni od raznih materijala, od jednostavnog falusa uklesanog u mlinski kamen do krilatog penisa izrađenog od životinjske kosti.Međutim, prikazivanje falusa kod drevnih Rimljana nije uvek imalo dobre namere. U maju su arheolozi u rimskoj tvrđavi u blizini Hadrijanova zida u Ujedinjenom kraljevstvu otkrili kamenu ploču ukrašenu grafitom penisa uz koji je bila ispisana psovka. Smatra se kako su za to odgovorni rimski vojnici koji su hteli posramiti svog kolegu.

(Ilustracija Museo Historico Local de Nueva Carteya)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar