МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАЈВЕЋИ ВАТРУ БЉУЈЕ

Profimedia

Profimedia

Мауна Лоа на Хавајима се пробудила након 38 година мировања.

Након ерупције калдера на врху вулкана, регион су потресле серије земљотреса – од који је један био јачине 4,2 степена Рихтерове скале. А званичници Хаваја су издали упозорење за локално становништво Великог острва због пепела и замолили их да остану на опрезу. Процене су да токови лаве за сада не представљају опасност за људе који живе у близини, као ни да авио саобраћај није угрожен.

„У овом тренутку,токови лаве се задржавају у области око вулкана и не прете насељима која се налазе на низбрдици”, рекли су званичници из Геолошки завода САД у својем обавештењу. Међутим, они су упозорили да на основу прошлих догађаја, ране фазе ерупције Мауна Лое могу бити веома динамичне и да се локација и напредовање токова лаве могу брзо променити”.

У упозорењу, издатом у сарадњи са Хавајском опсерваторијом за вулкане, такође стоји да су власти спремне да обаве извиђање из ваздуха што је пре могуће ради боље процене опасности. Пре свега о постојању Пелеове косе – танких нити вулканског стакла формираних од хладне лаве, коју јаки ветрови могу понети увис и нанети озбиљне повреде људима уколико дођу у контакт са њима. Према Голошком заводу САД, Мауна Лоа заузима више од половине Великог острва и уздиже се на 4.169 метара изнад Тихог океана. Током своје историје вулкан је био прилично активан, а забележено је да је еруптирао 33 пута од прве документоване ерупције из 1843. године. Његова последња ерупција десила се 1984. године када је ток лаве прошао близу града Хилоа, након чега је вулкан ушао у најдужи период мировања.

Знаци упозорења о ерупцији постепено су се повец́авали од септембра, пошто су геолози пратили пораст учесталости земљотреса – а први потреси су се осетили у јуну када је бележено од 5 до 10 земљотреса дневно, да би до октобра тај број нарастао на чак 40 дневно.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар