МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НАМИРНИЦЕ С ПЕСТИЦИДИМА

182 pregleda

Благотворно деловање витамина и минерала пада у други план, јер су могуће негативне последице деловања пестицида јаче од добробити. Према подацима непрофитне америчке организације EWG, упркос прању, на више од 65 посто воћа и поврћа остају штетне хемијске супстанце које изазивају низ тегоба и болести.

Пестициди код људи повећавају ризик од неплодности, дијабетеса, хормоналне неравнотеже и рака. Према истраживању EWG за 2019. годину, при врху лествице намирница с највише пестицида нашао се кељ, који спада у најздравије намирнице, преноси „Пословни дневник, позивајући се на „Пун куфер.

Према тој студији, чак 60 посто испитаних главица кеља садржи канцерогене супстанце. Kромпир, целер, парадајз, крушке, трешње, брескве, грожђе, јабуке, нектарине, кељ, спанаћ, јагоде – неретко су најзагађеније пестицидима.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар