MEĐU IZMEĐU

NAPADAJU ĆELIJE RAKA

1.221 pregleda
Getty Images

Naučnici stvorili polužive kiborg-ćelije koje bi mogle revolucionisati medicinu.

Ne mogu se razmnožavati, a imaju elemente života. To su posebne, takozvanim kiborg-ćelije, koje su naučnici smislili da testiraju raspon njihovih mogućih primena, naročito u medicini. Za postupak stvaranja sintetičkih kiborg-ćelija u laboratoriji koristili su složeni hemijski proces. Dobijene kiborg-ćelije imaju mnoge odlike živih, ali nemaju sposobnost deljenja i rasta, što je zapravo i ključno. Da bi bile korisne, potrebno ih je pažljivo kontrolisati; ako bi se još i razmnožavale, to bi bilo kontraproduktivno.

Autori nove studije misle da bi ti mogle imati veliki izbor primena, od poboljšanja tretmana za bolesti poput raka, do uklanjanja onečišćenja u organizmu putem ciljanih hemijskih procesa.Kiborg-ćelije se mogu programirati, ne dele se, čuvaju bitne ćelijske aktivnosti i stiču neprirodne sposobnosti, objašnjava Čimeng Tan biomedicinski inženjer sa Univerziteta Kalifornija.

Ćelijsko inženjerstvo se trenutno temelji na dva ključna pristupa – genetskom preoblikovanju postojećih ćelija da bi im se dale nove funkcije (fleksibilnije, ali takođe sposobne za reprodukciju) i izradi sintetičkih ćelija od nule (koje se ne mogu umnožavati, ali imaju ograničene biološke funkcije). Pomenute kiborg-ćelije su, zapravo, rezultat nove, treće strategije. Naučnici su kao temelj uzeli bakterijske ćelije i dodali elemente iz veštačkog polimera. Nakon što je ušao u ćeliju, polimer je bio izložen ultraljubičastom svetlu da bi se ugradio u matricu hidrogela umrežavanjem, oponašajući prirodnu vanćelijsku matricu.

Kiborg-ćelije su se pokazale otpornijima na stresore poput visokog pH i izloženosti antibioticima, koji bi ubili normalne ćelije. Drugim rečima, vrlo su žilave. One čuvaju bitne funkcije, uključujući ćelijski metabolizam, pokretljivost, sintezu proteina i kompatibilnost s genetskim sklopovima, ističu autori studije koja je objavljena u naučnom časopisu Advanced Science.Laboratorijski testovi na uzorcima tkiva pokazali su da su sposobne napadati ćelije raka, naglašavajući moć tih modifikovanih bioloških građevnih blokova za dalje priene u medicini. U budućnosti bi se mogli koristiti i za isporuku lekova u vrlo specifične delove tela.

Naučnici zasad žele eksperimentisati sa upotrebom različitih materijala za stvaranje ovih ćelija i istražiti kako bi se one mogle koristiti. Isto tako, nisu razjasnili šta tačno sprečava replikaciju ćelija, a to svakako treba utvrditi. Autori misle da hidrogel matrica može zaustaviti deobu ćelija inhibiranjem njihovog rasta i umnožavanja DNK, ili čak oboje.Na kraju poručuju da ih zanima još jedna bitna stvar: bioetika primene kiborg ćrlija budući da su one biomaterijali dobijeni iz ćelija, a nisu ni ćelije, ni materijali.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar