МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕСТАЛИ ЗБОГ МАЛОГ МОЗГА

Лобања неандерталца – лево (Википедија)

Да ли су неандерталци изумрли због величине мозга? Научници су први пут покушали да направе тродимензионални модел њиховог мозга, што је оригиналан приступ који би могао да помогне бољем разумевању тог људског рођака, иако не и решавању мистерије његовог нестанка.

„Покушај да се у три димензије реконструише мозак у унутрашњости фосилне лобање је потпуно нова ствар”, рекао је Наомичи Огихара, један од аутора истраживања које спаја физичку антропологију, механичко инжењерство и неуронауку.

Неандерталци су се појавили у Европи,
централној Азији и на Блиском истоку
пре око 200.000 година. Нестали су пре око
30.000 година, али се не зна због чега.

Да би извели реконструкцију, научници су на основу магнетних резонанци готово 1.200 људи направили модел онога што називају просечним мозгом homo sapiensa из 21. века. Затим су дигитално деформисали тај тип мозга да би одговарао лобањама неандерталаца и древних homo sapiensa.

„Још смо далеко од доброг разумевања мозга праисторијских људи, али сваки мали корак у том смеру је користан”, рекао је Антоан Балзо, палеоантрополог из Музеја човека. Реконструкција је показала да је „homo sapiensa имао значајно другачију морфологију мозга, укључујући и већи мали мозак”, наводи се у студији која је објављена у часопису „Сајентифик рипортс”.

Неандерталци су се појавили у Европи, централној Азији и на Блиском истоку пре око 200.000 година. Нестали су пре око 30.000 година, али се не зна због чега. „Постоје стварне морфолошке разлике између мозгова две врсте, што може довести до разлика у когнитивним и социјалним капацитетима. Те разлике би могле бити суптилне, али и суптилна разлика се може показати значајном када дође до природне селекције”, оценио је Наомичи Огихара.

(Извор Бета)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар