MEĐU IZMEĐU

NESTALI ZBOG MALOG MOZGA

359 pregleda

Da li su neandertalci izumrli zbog veličine mozga? Naučnici su prvi put pokušali da naprave trodimenzionalni model njihovog mozga, što je originalan pristup koji bi mogao da pomogne boljem razumevanju tog ljudskog rođaka, iako ne i rešavanju misterije njegovog nestanka.

„Pokušaj da se u tri dimenzije rekonstruiše mozak u unutrašnjosti fosilne lobanje je potpuno nova stvar”, rekao je Naomiči Ogihara, jedan od autora istraživanja koje spaja fizičku antropologiju, mehaničko inženjerstvo i neuronauku.

Neandertalci su se pojavili u Evropi,
centralnoj Aziji i na Bliskom istoku
pre oko 200.000 godina. Nestali su pre oko
30.000 godina, ali se ne zna zbog čega.

Da bi izveli rekonstrukciju, naučnici su na osnovu magnetnih rezonanci gotovo 1.200 ljudi napravili model onoga što nazivaju prosečnim mozgom homo sapiensa iz 21. veka. Zatim su digitalno deformisali taj tip mozga da bi odgovarao lobanjama neandertalaca i drevnih homo sapiensa.

„Još smo daleko od dobrog razumevanja mozga praistorijskih ljudi, ali svaki mali korak u tom smeru je koristan”, rekao je Antoan Balzo, paleoantropolog iz Muzeja čoveka. Rekonstrukcija je pokazala da je „homo sapiensa imao značajno drugačiju morfologiju mozga, uključujući i veći mali mozak”, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu „Sajentifik riports”.

Neandertalci su se pojavili u Evropi, centralnoj Aziji i na Bliskom istoku pre oko 200.000 godina. Nestali su pre oko 30.000 godina, ali se ne zna zbog čega. „Postoje stvarne morfološke razlike između mozgova dve vrste, što može dovesti do razlika u kognitivnim i socijalnim kapacitetima. Te razlike bi mogle biti suptilne, ali i suptilna razlika se može pokazati značajnom kada dođe do prirodne selekcije”, ocenio je Naomiči Ogihara.

(Izvor Beta)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar